Ezeket a sütőtökös recepteket egy angol nyelvű kínai újságban találtam, érdemes kipróbálni!
Sütőtök leves
Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 1 nagy hagyma, 2 liter csirkeleves, 1 kis rúd fahéj, só, bors, víz.
Elkészítése: Meghámozzuk a tököt és kisebb kockákra vágjuk, majd puhára pároljuk. A hagymát megdinszteljük: egy evőkanál olvasztott vajon a serpenyőben. Hozzáadjuk a párolt tököt és néhány percig együtt pároljuk. A csirkelevest egy fazékba tesszük, és hozzáadjuk a tököt a hagymát és a fahéjat. Felfőzzük, majd takaréklángon főzzük, amíg a tök krémszerű lesz. Ízesítjük. Ha egy kicsit kihűlt, lehet botmixerrel pürésíteni, majd a tűzön átmelegítjük. Apróra vágott korianderrel tálaljuk.
Sütőtök palacsinta
Hozzávalók: 500 g reszelt tök, 100 g apróra vágott sonka vagy bacon, ½ piros színű kaliforniai paprika, kockákra vágva, 1 csésze liszt, 3 tojás felverve, só, bors, sütőpor
Elkészítése: A felvert tojásokat összekeverjük a liszttel és a sütőporral. És belekeverjük a többi hozzávalót és 10 percig állni hagyjuk. Forró olajba teszünk egy kanálnyit a masszából, ellapítjuk és mindkét odalát aranybarnára sütjük. Kivajazott muffin formában is kisüthetjük, 180 fokon 15 percig. Tálaláskor ízlés szerint fűszerezzük, általában elég ízletes önmagában. (Nincs tök íze, azok is kedvelik, akik nem szeretik a sütőtök ízét.)
Párolt tök, egy kicsit másképpen
A tököt gyakran pároljuk édesburgonyával és csemegekukoricával együtt. Babbal és répával is összeillik.
Mantou (kínai étel, kenyér helyett)
A tökdarabokat megpároljuk, pürésítjük, kihűtjük. Hozzáadjunk lisztet és éjszakán át kelni hagyjuk (így magában, élesztő nélkül). Reggel a halványan színezett tésztából kenyér rudat formázunk, és takaréklángon lassan gőzöljük. Az eredmény egy fantasztikusan puha és finom telt kenyérke lesz, amit bármivel fogyaszthatunk. A kínaiak szerint jól illik hozzá például a bárány vagy marhahús pörkölt.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek