Egy régi osztálytársamat látogattam meg. Manci remekül főz! Ebédre – többek között – ezzel a finom levessel kínált. Mi több, együtt főztük, és a receptet is leírtam.
Hozzávalók 4 személyre: 4 db közepes vargánya (kb. 20 dkg) 2 fej hagyma, púpozott evőkanál vaj, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors, ízlés szerint.
Elkészítése: A hagymát meghámozzuk és kockákra vágjuk (nem szükséges túl apró kockákra vágni, mert később úgyis mixeljük), majd egy fazékban az olívaolajon és az olvasztott vajon először karamellizáljuk, vagyis addig dinszteljük, sütögetjük gyakori kevergetés mellett, amíg barna nem lesz. Ez kb. fél óráig tart kis lángon, de az íze miatt megéri.
Ezután tesszük hozzá a vargányát, amit csak késsel óvatosan vagy puha szőrű kefével, és papírtörlővel megtisztítunk (megmosni nem kell, mert csak megszívja magát vízzel – ha fagyasztott gombát használunk, akkor azt is előzőleg így készítettük elő) szeletekre vágjuk, majd a pirított hagymához tesszük. Sózzuk, borsozzuk, teszünk hozzá 1 csipet szárított kakukkfüvet is, nagyon illik a gombához, majd pár percig takarék lángon kevergetjük, hogy az ízek összeérjenek. Ezután feleresztjük kb. 1 liter vízzel és főzzük, amíg a gomba megpuhul. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, hogy ne legyen tűzforró, amikor a botmixerrel krémesre pürésítjük. (Dúsíthatjuk 1-2 szem főtt burgonyával és 1-1 evőkanál tejszínnel, de ugye, hogy natúr a legfinomabb?)
Tálalás: sajtos pirítóssal vagy levesgyönggyel, vagy ha van, kisméretű vargányák vajon pirított szeletkéivel.
Megjegyzés: Szárított vargányából is készülhet ez a leves, akkor a gombát forró vízzel leöntjük, hogy megpuhuljon, majd a további feldolgozás előtt hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. Szárított vargányából a fele is elég, itt akkor kb. 10 dkg.
(Fotó: Szepesi Dóra)
Kommentek