A nyárutó kedvezett a gombatermésnek. A piacokon most beszerezhetjük az elkövetkező időszakra a – fagyasztva vagy szárítva – eltenni való gombákat. De frissen is fogyaszthatjuk, a rántott gomba, a gombapörkölt és a gombaleves, a gombás szószok nemcsak egészségesek, de feldobják az étlapot. Pizzára tehetünk gombát és salátát is készíthetünk gombából. A gombás ételeket még aznap fogyasszuk el!
Kedvező élettani hatások: a gomba kiváló fehérjeforrás, ezért húspótló alapanyag. Értékes ásványi anyagokat – kálium, foszfor, vas kalcium – és vitaminokat tartalmaznak, mint például D, B, E és K vitamint.
Fogyókúrázóknak ajánlott, mert alacsony a zsír-, glükóz- és kalóriatartalma, emellett telítettség érzést kelt és tápláló. Íz és zamatanyagai révén étvágygerjesztő. Legközelebb egy különleges leves receptjét osztjuk meg.
Ha magunk szedjük, mindenképpen olyan fajtákat gyűjtsünk, amiket biztosan ismerünk, ellenkező esetben mindenképpen mutassuk meg szakértőnek.
Az ízletes vargánya az egyik legfinomabb gomba (képünkön)
(Fotó: Szepesi Dóra)
Kommentek