A Közös Lábos program vasárnapi főzésén mindig van egy vega és egy húsos fogás is. A magyaros francia lecsó ezúttal házikolbász karikákkal és libazsírral készült, ám ezek elhagyhatók, illetve növényi zsiradékot is lehet használni. Aki megkóstolta, mindenkinek nagyon ízlett, el is fogyott az egész! A recept hozzávalóit ezúttal 12 adagra számoltuk ki.
Hozzávalók 12 adagra: 25 dkg füstölt házikolbász, 50 dkg vöröshagyma, 2 db padlizsán (kb. 60 dkg), 1 db patisszon (kb. 1 kg), 1 db nagy cukkini, vagy kisebb főzőtök (kb. 1 kg), 1 kg paradicsom, 1 kg paprika, 10 dkg libazsír, 3 kiskanál só, 3 késhegynyi tört feketebors, 1-1 mokkáskanál rozmaring, kakukkfű, borsikafű, majoránna.
Elkészítése: a hagymát meghámozzuk, felkockázzuk, a kolbászt vékony karikákra vágjuk. A paradicsomot és a paprikát is kisebb kockákra vágjuk vagy ízlés szerint karikázhatjuk is. A padlizsánt hámozás nélkül felkockázzuk, majd a patisszont meghámozzuk és felkockázva félretesszük. A zsírt egy nagy lábosban megolvasztjuk és ebben a hagymát 10-20 percig pirítjuk, ekkor beletesszük a kolbászt. Ha a hagyma üveges, mehet bele a paprika. Újraforrás után beletesszük a paradicsomot és a fűszereket. Amikor felfőtt, 20-30 percig rotyogni hagyjuk. Ekkor mehet bele a padlizsán. 15-20 perc főzés után beletesszük a patisszont és a cukkinit is. Akkor jó, amikor összesnek a zöldségek, de egy kissé roppanósak is maradhatnak, ízlés szerint.
*Újratervezők Az autizmus spektrummal élőkért Egyesület a Szimpla kert Közös Lábos programjának keretében július 15-én vasárnap, a cukkini krémleves mellé húsos fogásként egy magyaros francia lecsót kínált.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek