A mediterrán pesto szószok fontos alkotórészei a diófélék és a zöld levelek, zöld fűszernövények, illetve a paradicsom. Ezeken kívül van még néhány hozzávaló, mint például parmezánsajt. Olasz tészta alig képzelhető el pesto nélkül! No de mi ez az ízletes "zúzalék"? A pesto elnevezése onnan ered, hogy törik, zúzzák az alapanyagokat, az olasz szó egyik jelentése: pép, összezúzott dolog. Nem csak tésztára, szendvicsre is kerülhet, de levesekhez, halak, húsok mellé is ízletes kiegészítő. Amellett, hogy az üzletekben árulnak különféle pestokat, otthon magunk is kísérletezhetünk a készítésével.
Néhány receptötlet
Spenótos pesto: 10 dkg bébispenótot megmosunk és aprítógépbe tesszük 5 dkg reszelt parmezánnal és 4 dkg mogyoróval együtt, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a semleges ízű olívaolajat, kb. 100 ml-t, amíg a kívánt krémes állagot el nem érjük. Ezután ízlés szerint megsózzuk. A zöld színű pesto készülhet még medvehagymával, vagy bazsalikommal, és pisztáciával, dióval, fenyőmaggal, tökmaggal, sokszor tesznek bele fokhagymát, borsot, természetesen sót is. A piros pestók alapanyaga a szárított paradicsom vagy a piros színű kaliforniai paprika.
Paradicsomos pesto: tegyünk a mixerbe 10 dkg szárított paradicsomot, 2 evőkanál paradicsompürét, 5 dkg kesudiót, 1 gerezd tisztított fokhagymát, 2 dl olívaolajat, 2-3 evőkanál reszelt parmezánt, vagy más kemény sajtot és pürésítsük krémesre. Fűszerezéshez ízlés szerint sót, őrölt borsot, reszelt citromhéjat ajánlunk, esetleg egy pici cukrot is keverhetünk hozzá utólag. Egy nagy csipet apróra vágott friss bazsalikom megbolondítja!
A frissen készült szószokat egy-két napon belül fogyasszuk el.
Kommentek