Ha már nekilátunk, készítsünk két tepsire való adagot. Frissen is finom, de másnap, harmadnap is ugyanolyan ízletes. Uzsonnára, délutáni tea mellé megunhatatlan.
Hozzávalók két tepsihez (2x12-15 db)
A tésztához: 50 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 7 dkg vaj, 3 dl tej, 1 evőkanál cukor, 2 db tojás sárgája, 3 dkg vaj a tepsi kikenéséhez, és a sütemények megkenéséhez
A kakaós töltelékhez: 10 dkg kakaó, 5 dkg porcukor, 1 dl tej, 3-5 dkg kókuszreszelék.
A diós töltelékhez: 20 dkg darált dió, 5 dkg porcukor, egy marék mazsola (vagy ízlés szerint kicsit több), 3-4 db reszelt alma. A mazsolát felhasználás előtt kb. 10 percre vízbe áztassuk be.
Elkészítése: a lisztet beleszitáljuk egy tálba. A tejet egy kis lábosban meglangyosítjuk és ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, majd röviden felfőzzük. Ezután a vajat megolvasztjuk és a tojások sárgájával és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk. Következik a dagasztás: ügyeljünk arra, hogy a tészta könnyű, hólyagos legyen. Dolgozzuk jól ki a tésztát. Amikor kész, cipót formázunk belőle, meglisztezzük és a tálban letakarva kelesszük kb. egy órát, amíg duplájára nő. Figyelem! A kelesztés miatt a konyhában legyen egyenletes meleg.
Amíg kél a tészta, elkészítjük a töltelékeket.
A kakaós: Egy lábosban összekeverjük a kakaót és a porcukrot, felöntjük 1 dl tejjel és kavargatás mellett felfőzzük. A kókuszreszeléket majd később használjuk fel.
A diós: A darált diót összekeverjük a porcukorral, az előzőleg 10 percre beáztatott mazsolával és a reszelt almával.
A megkelt tésztából két cipót formálunk, az egyiket félretesszük, a másikat kb. 2 cm vastagra nyújtjuk a gyúrótáblán, erre kenjük rá egyenletesen a kakaós tölteléket. Mivel ez egy kissé folyós, kókuszreszelékkel megszórjuk, ez beissza a folyadékot és krémesebb lesz. Ezután óvatosan feltekerjük a tésztát (mintha beiglit készítenénk), majd kb. 2 cm vastag szeleteket vágunk belőle és a kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy a csigavonal látszódjon. A kerek csigákat úgy tegyük egymás mellé, hogy maradjon köztük egy kis hely, mert ha megtöltöttük a tepsit, még a tepsiben is kelesztjük kb. 5-10 percet, valamint számítsunk arra, hogy sütéskor is nőni fognak. Amikor megtelt a tepsi, olvasztott vajjal kenjük meg a sütemények szélét, így nem fognak összeragadni. 5-10 perc kelesztés után előmelegített sütőben 200°C-on kb. 45 percig sütjük.
Amíg a kakaós csigák sülnek, elkészítjük a második tepsit. A félretett cipót kilisztezett táblán 2 cm vastagra nyújtjuk, és egyenletesen megkenjük a diós töltelékkel. Ugyanúgy, mint az előbb, feltekerjük a tésztát, majd kb. 2 cm vastag szeleteket vágunk belőle és a kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, csigavonallal fölfelé. Most is hagyunk a sütemények között helyet a keléshez, és mindegyiknek a szélét olvasztott vajjal megkenjük. 5-10 perc kelesztés után előmelegített sütőben 200°C-on kb. 45 percig sütjük. Ha kihűlt, megkóstolhatjuk és máris tálalhatjuk. Fóliával vagy konyharuhával letakarva 2-3 napig is eláll, nem szárad ki túlságosan.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek