A szezámmag rendkívül sokoldalú, a konyhában édes és sós fogásokhoz egyaránt felhasználható. Még jobb, ha keverjük esszenciális vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag alapanyagokkal. Kétféle típusú szezámmag kapható, a hántolt és a hántolatlan, ez utóbbi sokkal több tápértékkel rendelkezik.
A tahin, vagyis a szezámmag krém őrölt szezámmagból készül. Előnyei közül megemlítünk néhányat. Ásványi anyagokban gazdag, tartalmaz foszfort, lecitint, magnéziumot, káliumot és vasat, ezenkívül a legjobb kalciumforrás – így például a csontok erősítésében segít, vastartalmánál fogva, pedig az egyik legjobb tápanyag vérszegénység megelőzésére. Elősegíti a sejtek egészségét, szerepet játszik a bőr és az izomtónus megőrzésében. Metionin tartalma révén a máj detoxikálásában játszik szerepet. Vitaminok tárháza: jelentős E vitamin, B1, B2, B3, B5 és B15 vitamin tartalma is. Az olajos magvak közül a szezámmag tartalmazza a legtöbb teljes értékű fehérjét, mintegy 20%-ot. Könnyen emészthető, mert magas az alkalikus ásványi anyag tartalma, fogyókúrázóknak ajánlott. Telítetlen zsírsavakban is gazdag.
Hogyan tehetjük napi étkezésünk részévé a szezámmagot, illetve a tahint?
• Készítsünk belőle salátaöntetet: tahint, olíva olajat, almaecetet és friss kurkumát keverjünk össze, és ezt tegyük a salátánkra.
• Keverjük sültek panírjához.
• Keverjük avokádó krémbe, sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint – pirítósra kenve fogyasszuk
• Humusz krémet készíthetünk belőle: zúzott fokhagymával és főtt, pépesített csicseriborsóval, ami főtt gabona mellé vagy szendvicskrémnek kiváló.
• Ha édes változatra vágyunk, kakaóval, mézzel, zabpehellyel keverve desszertgolyókat formázhatunk belőle.
Kommentek