A cukkinit a most 95 éves Bálint Gazda hozta el hozzánk még a 70-es években Olaszországból. Köszönet érte, de jó, hogy meghonosodott! Sok-sok finomság készülhet belőle, íme az egyik:
Hozzávalók: 1 közepes cukkini, 3 tojás, 6 evőkanál apró szemű zabpehely, 4 evőkanál reszelt kemény sajt vagy füstölt tofu, 2 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt. Fűszerek: só, bors 2 gerezd fokhagyma, egy evőkanálnyi apróra vágott metélőhagyma vagy újhagyma zöldje, 4-5 evőkanál olaj
Elkészítése: A cukkinit megtisztítjuk, tetszés szerinti reszelőn apróra vagy közepesre lereszeljük, megsózzuk, ezután 10 percig állni hagyjuk. Ezután kinyomkodjuk a levét, hozzáadjuk a tojásokat, zabpelyhet, lisztet, sajtot (vagy tofut), zúzott fokhagymát és az újhagyma zöldjét. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Jól összekeverjük és hagyjuk 10 percig pihenni, hogy a zabpehely megpuhuljon. Lágy, majdnem folyékony masszát kapunk, de így lesz jó. Egy teflon serpenyőben felhevítjük az olajat és nagykanálnyi adagokat teszünk bele, úgy, hogy a kanállal kicsit lelapítjuk a tetejét. Mindkét oldalát kb. 3-4 percig aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges zsírt beigya.
A fotón a cukkinifasírt mellé köleses salátát tálaltunk, melynek receptjét a későbbiekben megosztjuk.
Kommentek