A mángold a káposztafélék családjába tartozik, a kelkáposzta unokatestvére. Rokonához képest lágyabb, simább textúrájú, nagyobb, hosszúkásabb önálló levelekkel rendelkezik, a levelek zöldek, a levélszárak vége fehéres, pirosas, ezeket is fogyaszthatjuk. (Van, aki a spenóttal rokonítja.) A mángold íze nagyon kellemes, enyhén kesernyés, ami jót is tesz nekünk a nyári időszakban: a távol-keleti gyógyító szemlélet szerint elősegíti a szív-vékonybél szervegyüttes aktivizálását, a zöld levél pedig a máj méregtelenítő munkáját támogatja.
Elkészítése: Ha salátát készítünk belőle, enyhén blansírozzuk, azaz forró, lobogó sós vízben, fedő nélkül 1-2 percig főzzük, majd hideg vízzel öblítsük le a leveleket, azután készítsük el a salátát a kívánt módon. Főzeléket is készíthetünk belőle a szokott receptek szerint, enyhén beránthatjuk vagy habarhatjuk. Gabonafasírttal könnyű, tápláló étel.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek