A vöröskáposzta csíráját szuperételnek nevezik, mert kiváló kalciumforrás, vitaminbomba. Nyersen segíti az emésztést és bélműködést, tisztítja a beleket, a népgyógyászatban székrekedésre és gyomorfekély ellen ajánlják. Vitamintartalma magas. A, K, B és C-vitamint tartalmaz, ez utóbbi a fehérkáposztáénak a hatszorosa, emellett hasznos ásványi sókat és fehérjét is tartalmaz. Serkenti az immunrendszert, fogyókúrához ajánlott. Kiváló antioxidáns. Hagyományosan párolva fogyasztjuk sültek mellé, nemcsak azért, mert finom, hanem megkönnyíti a nehéz ételek emésztését.
Hozzávalók: Egy közepesen kisebb fej vöröskáposzta, 1 evőkanál napraforgóolaj, 1 babérlevél, 1 kávéskanál őrölt kömény, pici só, ízlés szerint egy kevés cukor, ecet.
Elkészítése: A káposzta külső leveleit leszedjük, a torzsát kivágjuk (félretesszük, később el lehet rágcsálni), a káposztafejet négy cikkbe vágjuk és vékonyra gyaluljuk. Egy nagy lábosban olajat hevítünk, beletesszük a gyalult káposztát és ebben időnként megkavarva pároljuk. Közben beletesszük az őrölt köményt, a babérlevelet, sózzuk, és fedő alatt pároljuk, amíg össze nem esik. Egy kis vizet utántölthetünk, hogy ne kapjon oda, inkább a gőzben párolódjon. Egy pici cukrot tehetünk bele és egy nagyon kevés ecetet is. Az ecetet inkább fokozatosan és hígan tegyük bele, nehogy túl savanyú legyen. Körülbelül fél óra alatt készen van.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek