Nemrégiben egy egészségnapon előadást tartottam Csepelen, a Vendéglátóipari Szakközépiskolában. Meglepetésemre kaptam ajándékba egy répatortát, amit a cukrásztanulók készítettek. Nagyon finom volt! A receptjét nem tudtam megkérdezni, kóstolás alapján rekonstruáltam. Húsvétig még kísérletezhetünk vele:
Hozzávalók: 10 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt, 5 dkg finomliszt, 10 dkg méz, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál fahéj, 1 késhegynyi tört szegfűszeg, egy narancs héja lereszelve, 20 dkg sárgarépa apróra reszelve, 10 dkg durvára darált vagy apróra vágott dióbél, 1 dl napraforgóolaj, 2 tojás.
A díszítéshez: marcipán; fehér, narancssárga és zöld színű.
Elkészítése: A sütőt előmelegítjük, egy tortaformát sütőpapírral kibélelünk. Lereszeljük a répát, és összekeverjük a dióval. Ezután egy tálba tesszük a liszteket, hozzákeverjük a sütőport és a fűszereket, a reszelt narancshéjat, majd összekeverjük. A felvert tojást, az olajat beleöntjük, hozzáadjuk a mézet, majd a répát és a diót, ezután összeforgatjuk a lisztes keverékkel is. A masszát a tortaformába töltjük, és az előmelegített sütőbe tesszük, közepes lángon sütjük. Kb. 25-30 perc múlva fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy megsült-e: beleszúrjuk a fogpiszkálót, és ha nem ragad, amikor kihúzzuk, hanem száraz, akkor van kész a sütemény.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a kis díszítőelemeket: répákat formázunk a színes marcipánból. A fehér színű marcipánból golyót gyúrunk, majd lisztezett deszkán torta nagyságú kör alakúra nyújtjuk – ezzel fogjuk befedni a torta tetejét, amire ráhelyezzük a marcipán répákat.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek