Melyik sütit választod? Ilyennek gondolnak a pasik… Ha kókuszgolyót vagy hasonló aprósüteményt választasz, már az első pillanatokban kiderül a másik számára, hogy vidám személyiség vagy, aki imád a pillanatnak élni... ilyen és ehhez hasonló könnyed gondolatokat olvastam a minap egy nőket célzó internetes oldalon. Lehet, hogy nem több ez, mint holmi jó kedvre hangoló – de az az igazság, hogy magam is megfigyeltem sokszor összefüggést a főzés-evés-személyiség között. Van is egy olyan mondás, hogy "Amilyen az evése, olyan a munkája." Folytathatnánk: amilyen az evése, olyan a... és itt sokféle tevékenység jellemzőit felsorolhatnánk. Az persze igaz, hogy alapjaiban nem lehet a másik ízlésébe beleavatkozni, ám ha valami dolgunk van az illetővel, összehangolni tanácsos.
Tapasztaltam már, hogy szétszórtság miatt odakap, odaég az étel, vagy éppen nyers marad a sült, a sütemény. Sületlen, sótlan, nyers, éretlen – lehet ezeket a jelzőket emberekre, személyiségtípusokra is alkalmazni. Van, aki habzsolja az ételt, van, aki piszmog vele, és a kettő között mindenféle létezik. Mindenesetre jó játék: akár a közelgő Valentin-nap kapcsán is felmerülhet bennünk: hogyan ismerhetjük meg a másik embert a főzési, evési (ízlésbeli) szokásaiból? Az alapelv a tolerancia. Jó tudni, hogy nem minden föltétlenül úgy jó, ahogy mi hozzászoktunk vagy gondoljuk. De azt is jó tudni, mi az, ami még befér tűrőképességünk határai közé.
Megfigyelendő és iskolázható a szokás, az ízlés, az újító, kísérletező kedv, a rugalmasság. Fontos az emberismeret. Mindennek az alapja pedig az önismeret és az önnevelés.
Kommentek