Ez egy hagyományos tájjellegű, karácsonyi leves, a Zemplénből ered. Szenteste nagymamám mindig káposztalevest főzött, második fogásnak pedig saját készítésű mákos vagy túrós bobájka (guba) volt. (receptje hamarosan jön!). Családunkban azóta is minden nő ezt főzi karácsony napján. Gombalevesnek, kolbászlevesnek is hívtuk a káposztalevest, ez ugyanis egy és ugyanaz, ez a három összetevője. Az év más napjain ritkán kerül asztalra, szilveszterkor, újév hajnalán korhelylevesnek kiváló! A következő recept egy kicsit más, a kolbász helyett füstölt tofu adja a markáns ízt.
Hozzávalók: 1/2 kg savanyú káposzta, 2 l víz, 2 evőkanál olaj, 2 ek liszt, 1 kávéskanál pirospaprika, 5 dkg szárított vargánya gomba, 10 dkg karikára szaggatott, füstölt tofu.
Elkészítés: A szárított gombát forró vízben megabároljuk, leszűrjük, apróra vágjuk vagy ledaráljuk. A savanyú káposztát összevagdaljuk és a gombával együtt egy órát főzzük a vízben. Rántást készítünk, belekeverjük a pirospaprikát. Berántjuk a levest, beletesszük a tofudarabkákat és még 10 percig főzzük. Forrón tálaljuk. Csak szükség esetén sózzuk, mert a savanyú káposzta általában elég sós.
Karácsonyi káposztaleves
2015.12.11. 04:35
A bejegyzés trackback címe:
https://makronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr518022938
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Kommentek