Az őszi-téli átállás nem megy mindig simán. Sokat segíthetünk magunknak, hogy zökkenőmentes legyen az átmenet. A megfelelő öltözködésen túl az étkezésre is fordítsunk figyelmet. Ha ismerünk néhány alapelvet, könnyedén alakíthatjuk a napi menüket, ha esik, ha fúj, jól fogjuk érezni magunkat. Az ősz, a késő ősz eleme az öt elem tana szerint a fém. Íze az erős, csípős, színe a fehér. Gabonája a rizs. Zöldségei a fehér gyökerű növények, mint például a fehérrépa, a paszternák, a póréhagyma alsó része, a torma. Ez utóbbi tipikusan fém elemű növény, mivel gyökér, fehér és erős is egyben. A fémhez tartozó szervek a tüdő és a vastagbél, ezeknek a szerveknek az energiakörét erősíthetjük a megfelelő étkezéssel.
A tél eleme a víz, színe a fekete, íze a sós. Hozzátartozik a hajdinakása és a hüvelyesek, az algák. Szervei a húgy- ivarszervek, a vese, a csontok és az agy. Télen több ételt készítünk olajban sütve, sütőben sütve, kuktában, nyomás alatt és sósabban étkezünk, a miszóleves például nagyon aktuális!
Kommentek