Ez a süti a lepényfélék családjába tartozik, csupán annyi a különbség, hogy a tölteléket rácsok fedik, így elsőre látni lehet, hogy mivel töltöttük meg.*
Hozzávalók: 1dl tej, 2 dkg élesztő, 4 evőkanál méz, 50 dkg liszt (a fele teljeskiőrlésű búzaliszt, a fele finomliszt), 2 dl napraforgóolaj, csipet só, 2 tojás, 2-3 evőkanál tejföl, 2 üveg kimagozott meggybefőtt vagy ennek megfelelő mennyiségű friss, magozott gyümölcs, 10 dkg darált dió, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, egy kis zsemlemorzsa a töltelékhez, ha túl híg lenne.
Elkészítése: Az élesztőt a meglangyosított tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk az olajjal, hozzáadunk 2 evőkanál mézet, a sót, a tojássárgáját, az élesztős tejet és a tejfölt. Jól összegyúrjuk és 2 cipót formálunk belőle. Konyharuhával letakarva langyos helyen fél óráig kelesztjük.
Közben a meggybefőttet leszűrjük, majd összekeverjük a 2 evőkanál mézzel és a fahéjjal.
Egy közepes méretű tepsibe sütőpapírt teszünk, az egyik tésztacipót kinyújtjuk és a tepsibe fektetjük. Megszórjuk a zsemlemorzsával, a darált dió felével, a meggyel, majd a maradék dióval megszórjuk.
A másik cipóból vékony rudakat sodrunk és rácsokat teszünk a süteményre, tetejét megkenjük a felvert tojással, ezután 30 percig kelni hagyjuk.
Előmelegített sütőben, közepes lángon (180°C) 30-35 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, deszkára csúsztatjuk, kockára vágva kínáljuk, diógerezdekkel díszíthetjük. (Illik hozzá az almakompót, birsalmakompót - lásd előbbi receptünket!)
*U.I.: Fontos információ! Megtudtam anyutól, hogy miért jó a rács! Mert a rácsokat egyenként könnyebb a süti tetejére rakni, mint egy nyers tésztalepedőt:) Praktikus! Emellett persze dísz.
Kommentek