Alighanem az ősz egyik slágere. Idén először főztem almakompótot, mégpedig tokaj-hegyaljai birsből. Valószínűleg az ottani talaj ásványi anyag tartalma nemcsak a szőlőnek kedvez, amiből a különleges borok készülnek. Talaj vagy éghajlat teszi, ebbe a gyümölcsbe mindenesetre rendkívül finom ízek költöztek bele! Szedjünk vagy vegyünk a piacon birsalmát, amíg lehet, és élvezzük egzotikus ízét. Illik hozzá a dió.
A birsalmakompót elkészítése pofon egyszerű: megmossuk az almákat, összevágjuk, a magházát és a már barnuló részeket kivágjuk belőle. Nem kell meghámozni. Egy fazékba tesszük, annyi vizet engedünk rá, hogy ellepje és néhány szem szegfűszeggel feltesszük főzni. Egy kevés cukrot tehetünk hozzá, vagy ha kész és már langyosra kihűlt, ízlés szerint mézzel, citromlével ízesíthetjük. Ám előbb kóstoljuk meg, mert a birsalma eléggé savanykás és édeskés magában is. Nagyon hamar megfő, ahogy felforrt a víz, szinte már készen is van. Érdekes, hogy ez a nyersen kemény gyümölcs főve milyen hamar puhul! Melegen és hűlve is finom. A kompótot sültekhez, rakott zöldséghez, gabonához, szárazabb süteményekhez is adhatjuk, pürésítve krémszerű öntet válik belőle.
Gyógyhatás: Az almához és körtéhez hasonlóan értékes méregtelenítő, egészségvédő, vízhajtó hatású, kiváló vízhajtó és ásványi anyag forrás. A birsalma magja gyógyászati szempontból különösen értékes. A belőle készült vizes kivonatnak lágyító, nyugtató, nyálkahártya bevonó hatása van, hűléses megbetegedéseknél, gyomor és torokgyulladásoknál alkalmazzák.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek