Eljött az ideje, hogy a virágzó bokrokról, fákról begyűjtsük a virágzatokat, és szárítva télire is eltegyünk belőlük. Jól fog esni, ha a tea gőzében felfedezzük a virágok illatát. Ügyeljünk rá, hogy a virágokat tiszta helyen szedjük, ne forgalmas autóutak mentén. Szedhetünk bodzát, akácvirágot, csipkerózsát, kakukkfüvet, hársfát is. Frissen is főzhetünk belőlük teát vagy készíthetünk belőlük szörpöt, italt (ezekről bővebben pénteken írunk), de száríthatunk is.
A szárításuknál a következőképp járjunk el: Amennyiben megtehetjük, tiszta levegőn, alacsony páratartalmú helyen, bőséges napsütésben aszaljunk. Az ideális hőmérséklet 37-38 fok. Aszalhatunk tepsin, de jobb, ha alulról is járja a levegő az aszalványokat, jó a lepedő, az aszaló rosta, a fa- vagy fémkeretes szita, az aszalókosár. Ezenkívül szükség lesz még egy géz-szerű anyagra, amivel letakarjuk a rovarok, madarak elől a virágokat. Letakarva levegős helyre a napra helyezzük az aszalnivalókat. Néhány óránként forgassuk meg, éjszakára vigyük be a házba! A virág hamar megszárad, és amikor már teljesen száraz, tároljuk tiszta és száraz csavaros üvegekben.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek