A lencse karakteres töménységét enyhíti a lédús paradicsom. Jól illik hozzá a főtt barna rizs, főtt tészta vagy a burgonyapüré. Forrón és hidegen is szervírozhatjuk, petrezselyemmel vagy majoránnával megszórva. Nagyon jó köretnek is.
Hozzávalók: 25 dkg lencse, 40 dkg paradicsom (friss vagy házilag eltett ivólé) 0,6 1 víz, 1 hagyma, 1 ek friss oregano, majoránna vagy bazsalikom, tengeri só, frissen őrölt fekete bors.
Elkészítés: a lencsét lábosba tesszük, és a paradicsomot a levével együtt hozzáadjuk. A vizet ráöntjük, és hozzáadjuk az összevágott hagymát és a fűszert is. Sóval és borssal ízesítjük, fedővel lefedve felforraljuk. Kis lángon 1-1,5 óra hosszat főzzük, amíg a lencse megpuhul, s a legtöbb folyadék el nem párolog, de a keveréknek még nedvesnek kell lennie. A főzési idő vége felé időnként megkeverjük, nehogy odaégjenek a lencseszemek.
Kommentek