Ahogy a főzőblogok és vlogok elszaporodtak, úgy csúcsosodnak ki a különböző ízlések. De nem csak az ajánlott ételféleségek terén, hanem étkek leírásában is észrevehető egy bizonyos trendiség. Csak szolidan kérdezem, miért kell túlfűszerezni a receptleírásokat, miért kell ugyanazzal a cukorsziruppal leönteni mindent? Másrészt: a receptek esetében a szabatos megfogalmazás lenne kívánatos, nem volna föltétlen szükséges divatos kifejezésekkel megspékelni minduntalan (unásig) a recepteket. Megfekszi az ember gyomrát ez a sok cukiság, modorosság... Nem azt kifogásolom, hogy idegen szavak is bejönnek a nyelvbe, (ha kellenek, hát jöjjenek) de jobb lenne módjával bánni velük. Szerintem a választékosság jobban emészthető, mi több, sokkal jobban árnyalja az adott konyhai teendőt, hogy mit is kell csinálni és hogyan is kell, hogy az ilyen és ilyen legyen. Néhányat összegyűjtöttem ezekből a szavakból, kifejezésekből, és melléjük írtam, hogy milyen szinonimákkal lehetne helyettesíteni őket.
Megküldöm = ráöntök, megszórom, leöntöm, adok hozzá még valamit
Hihetetlenül finom = nagyon finom, kiváló, pompás, fenséges, fölséges íze van,
Szerethető (ő is szerette) = finom, jóízű, (neki is ízlett)
Nagyon rendben van = pazar, fejedelmi (netán „király”)
Topping = ha az étel tetejére szórunk valamit, akkor az a "topping"
Lehet vitatkozni és lehet bővíteni a listát!
Kommentek