Hozzávalók: ½ csésze adukibab, 2 csésze kockákra vágott, megmosott sütőtök, 5 cm-es darab kombu alga, víz, csipet só
Elkészítése: Az adukibabot éjszakán át beáztatjuk, majd a kombu algával egy csipet tengeri sóval beletesszük a kuktába, ráöntünk 2-szeres mennyiségű vizet, majd a nyomás felmenetelétől számítva 45 percig takaréklángon főzzük. Hőtsük le a kuktát, mielőtt kinyitjuk, vagy hagyjuk egy kicsit kihűlni. Ez a fogás melegen a legjobb, például főtt gabonával, gabonafasírttal, salátával fogyaszthatjuk. Ha kihűlt, finom pástétom lesz belőle. Gyógyhatása miatt érdemes az adukibabot rendszeresen fogyasztani. Elevenítsük fel az adukibab teát: ½ csésze babot 2,5 csésze vízben 5 cm-es darab kombu algával egy csipet tengeri sóval 1 óráig főzünk. A levet leöntjük, 1 csipet sóval ízesítve megisszuk.
Az adukibab tea jó vizeletképző, könnyíti a székletürítést, enyhíti a menstruációs görcsöket, veseerősítő. Vesegyulladásnál kúraszerűen, napi 3-szor igyuk. A maradék babot vízben még 5-10 percig, pici sóval főzzük. Ha a bab kemény maradna, főzzük még tovább, amíg meg nem puhul. Jó, ha főzés előtt, előző este beáztatjuk.
Gyógyhatás: A főtt adukibab is a vese-hólyag energiakörét erősíti. Javasolt napi adagja 1 evőkanálnyi.
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek