Michio Kushi, a makrobiotika, a természetes táplálkozás és életmód elkötelezett hirdetője, 2014. december 28-án, 88 éves korában elhunyt.
Méltán emlegetik a természetes táplálkozás atyjaként – hiszen ő volt az egyike azoknak, akik a mai alternatív táplálkozási irányzatok alapját megteremtették. Műve fordulópont az életmódváltásban, az egészséges táplálkozási mozgalom megkerülhetetlen személyisége. Úgy vélte, a mindennapi, körültekintően összeállított, egyszerű étkezés hozzájárulhat a világbékéhez és segíthet betegségek leküzdésében. Szemléletmódjának alapja a kínai orvostudomány, amelynek alapelveit igyekezett közérthetővé tenni a nyugati világ számára.
Michio Kushi jogot tanult Tokioban, majd az 1950-es évek elején érkezett az USÁ-ba ahol folytatta tanulmányait. Megalapította a Kushi Intézetet, ahol ma is tanítják a makrobiotika filozófiáján alapuló táplálkozás, életmód elméletét és gyakorlatát. Számos könyvet írt, előadásokat, konferenciákat, szemináriumokat tartott világszerte.
Magam is sokat tanultam Kushitól. Bölcs, derűs lényére szeretettel emlékezem – mint ahogy rengeteg tanítványa a világ minden táján. Végezetül filozófiáját szeretném felidézni, e néhány költői sorból is érzékelhető mély humánuma, spiritualitása.
Kushi filozófiája:
Mindannyian a végtelenségből érkezünk, – mindannyian a végtelenségben élünk, – mindannyian a végtelenségbe térünk vissza, – mindannyian a végtelenség manifesztációi vagyunk, – mindannyian a végtelen univerzum fiai és lányai vagyunk, – szeressük egymást, – segítsük egymást, – bátorítsuk egymást, – folytassuk tovább közösen a békés világról szóló végtelen álmunkat, – mindig egyek vagyunk, örökké.
Kommentek