Ki gondolná, hogy egy tavaszi túrán szedett kankalinból nem csak a vázába, de a tányérra is juthat: levelei alkalmasak salátákba és húsok töltelékeibe, virágai jók lekvárok ízesítésére. A gyökeréből készült tea köhögés esetén segít.
Májusban egyszerre virágzott az akác, a bodza és a vadrózsa. És elkezdődött a kakukkfűszezon. Mindezekből szörpöt készíthetünk vagy szárított formában eltehetjük télire, teának - önállóan vagy keverve fogyaszthatjuk.
Vagy például itt van a muskátli: bár elsősorban a teraszokat és a virágágyásokat díszíti, illatos variánsuk a konyhai rangsorban lassan egyre magasabbra emelkedik. Aromái olyan sokoldalúak, mint a fajaik, egyesek citromillatot és szerecsendiós jegyeket hordoznak, mások íze rózsára és mentára emlékeztet. Friss-gyümölcsös levelei emelik a saláták, szószok, öntetek és egytálételek ízét. Alkalmasak édes ételek, fagylalt, ízesített ecet és teák készítésére is. Virágai jó ízűek salátákban, de kandírozva, tortákon is szemet gyönyörködtetőek.
Egyre inkább divat a szép virágok felhasználása, mint például a körömvirág. Bőségesen tartalmaz illóolajokat és gyantákat. Finomra vágva a kissé kesernyés, édeskés ízű virágok lágy-aromás ízt kölcsönöznek az omlettnek, a friss sajtoknak, szufléknak és salátatálaknak. Az egész virágzatot vagy csak a szirmokat használhatjuk friss nyári salátákhoz is. A nyelves virágok, a virágzat külső részén elhelyezkedő szirmok alkalmasak ételek festésére, például rizs, sütemények vagy tej színezésére.
Kedvencem, a napraforgó, új oldaláról mutatkozik be: magjain kívül rügyeit is fogyaszthatjuk, az articsókához hasonlóan lehet elkészíteni.
Még egy tetszetős virág, a sarkantyúka, melynek virágait pácolva salátákhoz adják, vagy ehető dekorációként használják, ki nem nyílt rügyeit pedig ecetben teszik el. Ez utóbbi a kapribogyót helyettesíti.
Míg egyes növényeket alaposabb botanikai ismeret nélkül nem ajánlatos megenni, a tavaszi virágokkal kapcsolatban említsük meg, hogy Viktória királynő idején Angliában divat volt kandírozott ibolyát nassolni. A virágevők másik nagy kedvence a bodzavirág. Tányérja, egészben, tésztában kisütve és porcukorral megszórva kitűnő desszert - de ez már csak sajnos növőre lesz aktuális.... Sebaj, várjuk a terméseket, például el ne felejtsük ősszel gyűjteni a csipkebogyót!
Kommentek