A teringettét! Mi az a terrine? Nem más, mint egy pástétom, ami szögletes edényben készül. Hogy mi a terrine, arra az nlcafe egyik cikke adott választ: „A terrine eredeti jelentését a franciáknál kell keresni, hol máshol… Szögletes, ovális, vagy kerek edény (eddig akár tál is lehetne), egyenes falú, amely meglehetősen magas, van füle vagy fogója (vagy nincs, ilyet is láttunk már), fedele az edény belső szegélyébe illeszkedik. Ebből pedig az következik, hogy ami benne készül, az is terrine. Több fajtája létezik, a közös bennük azonban mindig az, hogy vízfürdőben készülnek és préselik őket. A világ egyik leghíresebb terrine-je libamájból készül és iszonyatosan macerás elkészíteni…” Íme egy nem macerás, vegetáriánus változa, persze ez nem vízfürdőben készül:
Hozzávalók 4 személyre: 100 g édeskömény, 100 g sárgarépa, 200 g brokkoli, 1 teáskanál tengerisó, kb. 1/4 l zöldségleves, néhány szép, kelkáposzta levél, fűszersó, ízlés szerint frissen őrölt szerecsendió, egy citrom leve, 2 teáskanál agar-agar (növényi zselatin), 2 tojásfehérje (kihagyható, de akkor még 1 teáskanál agar-agart tegyünk bele), 1/4 l tejszín (növényivel helyettesíthető)
Elkészítése: A zöldséget megtisztítjuk, az édesköményt és a répákat hosszában negyedekre vágjuk, a brokkolit rózsáira szedjük. Mindezeket a zöldséglében 5-10 percig dinszteljük. A kelkáposzta leveleit forró, lobogó sós vízben, fedő nélkül 2 percig blansírozzuk, hideg vízzel leöblítjük és a téglaalakú sütőformát kibéleljük vele. A zöldséglevet 1/4 literre kiegészítjük, ízesítjük fűszersóval, szerecsendióval és a citromlével. Az agar-agart összekeverjük egy kis vízzel, hozzáadjuk a zöldségléhez és felfőzzük. Beleöntjük a tejszínt is, és hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjéket felverjük és amikor a folyadék megszilárdult, belekeverjük.
A zöldséget rétegesen helyezzük a formába, ráöntjük az előbb elkészített masszát, ráhajtjuk a leveleket és hideg helyen hagyjuk megszilárdulni.
Kommentek