Nem múlhat el ünnep, különösen karácsony, e három klasszikus sütemény nélkül. Igaz, hogy nem túl diétásak, de ha magunk készítjük el őket, akkor teljes értékű alapanyagokkal feldobhatjuk ezeket a hagyományos finomságokat, durum lisztet vagy teljes kiőrlésű tönköly búza lisztjét minden esetben tehetünk hozzá és a cukrot is helyettesíthetjük valamilyen alternatív natúr cukorral. A tapasztalatok szerint a mazsola és az aszalt gyümölcs miatt nem is kell annyi cukrot beletenni, amennyit a recept ír.
Beigli
Hozzávalók a tésztához:
1 kg búzaliszt, a fele fehér, a fele teljes kiőrlésű, zsiradék, sütőmargarin vagy vaj - ebből 35 dkg, 3 dl tej, 15 dkg cukor, 1 egész tojás, 5 dkg élesztő, 1 kiskanál só.
A töltelékhez: 50 dkg darált mák, és/vagy darált dió, 20 dkg cukor, 15 dkg mazsola vagy kandírozott gyümölcs, egy kevés tej, reszelt citromhéj.
Elkészítése:
A tésztához az élesztőt kevés langyos tejjel és pici cukorral felfuttatjuk. A liszteket összekeverjük, a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felvert tojást, a felfuttatott élesztőt, a porcukrot, a sót, a tejet, és jól eldogozzuk. Két órán át deszkán letakarva pihentetjük. A diótöltelékhez 3 dl vízből a cukorral szirupot készítünk. Belekeverjük a diót, a mazsolát és a citromhéjat. A máktöltelékhez a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a mákot, a cukrot és a vaníliás cukrot. A tésztából 2 nagyobb vagy 4 kisebb cipót formálunk, majd a cipókat téglalap alakúra nyújtjuk úgy, hogy kb. 1/2 cm vastagságú legyen. Rákenjük a tölteléket, majd a két végét behajtva összecsavarjuk. Tetejét egész tojással megkenjük. Sütőbe helyezés előtt az oldalát hegyes villával gyengéden megszurkáljuk, hogy ne repedjen fel. Forró sütőbe tesszük, és megsütjük.
Zserbó
Ehhez a recepthez hozzá szeretnék fűzni valamit: volt szerencsém ismerni Gerbeaud Emil unokáját, Dr. Szelényi Tiborné, Edit nénit, akihez a nyolcvanas években angol órára jártam. A legjobb értelemben volt szigorú, az angol mellett még nagyon sok mindent tanultam tőle. Gyakran megkínált saját süteményeivel, amit a délutáni teához készített; és ha az óra a délutáni teázás idején volt, együtt teáztunk angolozás közben. Nem tudom hogy történhetett, de a zserbó receptjét sose kérdeztem meg tőle, lehet, hogy azért, mert titkos volt? Így hát ez a zserbó recept a mi családi receptúránkból származik, egy kicsit változtattam azon is - de úgy vélem, ízben nem nagyon tér el Edit néni süteményétől, és nagyon hasonlít az eredeti zserbó recepthez.
Hozzávalók:
35 dkg liszt (fele finom, fele teljes kiőrlésű tönköly vagy durum), 1 tojás, 5 dkg cukor (valamelyik reform változat) 20 dkg zsiradék (vaj, olaj vagy kókuszzsír), 1 dl tej (rizstej is lehet) 1 dkg élesztő, csipetnyi sütőpor. A töltelékhez: 12 dkg darált dió, 12 dkg cukor, 20 dkg baracklekvár. Bevonat: 20 dkg cukor és 3 dkg kakaóból készült fondant. Ez készülhet egy tábla jó minőségű fekete csokiból is, amibe egy kiskanál vajat belekeverünk.
Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, vigyázzunk, hogy ne legyen forró a tej! A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, tojást, csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk. A tésztát három egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35X25 cm nagyságú tepsi méreteihez, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél megnő, ha a széléhez tapadt, azt majd a kész süteményről levágjuk (a szélek a legfinomabban egyébként:) Az alsó lapot lekvárral megkenjük és meghintjük a darált dió és a porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát szobahőmérsékleten kelesztjük egy óráig. Tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük kb. 50 percig, míg a teteje egyenletes világos pirosra sül. A megsült tésztát deszkára csúsztatjuk és még melegen fondannal bevonjuk. Ha kihűlt, akkor szeletelhetjük a kívánt formára, apró kockákra vagy hosszúkás szeletekre.
Püspökkenyér
Hozzávalók:
6 tojás, 25 dkg cukor (valamelyik reform változat), 25 dkg liszt, aminek a fele fehér, a fele teljes őrlésű, 10 dkg mazsola, 10 dkg apróra birsalmasajt vagy más aszalt gyümölcs, 15 dkg vékonyra vágott héjas mandula vagy dió.
Elkészítése:
Az egész tojásokat a cukorral egy mély tálban fél órát kavarjuk, aztán hozzávegyítjük a lisztet, ezzel együtt még pár percig keverjük és végül hozzáadjuk az előre elkészített vágott gyümölcsöket is. Sütőpapírral bélelt őzgerincformában kisütjük, ez közepes tűznél kb. 30 perc. Közben beválik a tűpróba, azaz megnézzük, hogy megsült-e már: egy fogpiszkálót beleszúrunk és ha ragad, amikor kihúzzuk, még nincs készen. Akkor jó, ha száraz a kis fadarab, amikor kihúzzuk a süteményből.
Kommentek