"Jaj a Tüzet ne hagyjátok kihalni,
Az Élet szent okokból élni akar. "
Ady Endre
Ez az egyik kedvenc Ady idézetem. Nem hagyhattam ki a szakácskönyvemből sem, a Tűzről írott fejezet mottójául ezt választottam. Illik hozzá, nagyon is! Tél-víz idején, amikor jólesik a kályha mellett ülni, meg a konyhában a tűzhely mellett szorgoskodni, aktuálisnak tartom, hogy elmélkedjünk egy kicsit a tűzről, a sütésről és a főzésről. Gondolatébresztőnek egy kis részletet választottam a Főzz évszakok szerint! szakácskönyvből:
A tűz legalább 40 ezer éve állandó hozzátartozója az emberi kultúrának a Földön mindenütt. A tűz használata a homo sapienssel egyidős. Ilyen értelemben a teljesen nyers étel számunkra természetellenes. A monda szerint Prométheusz lopta el a tüzet az istenektől az ember számára. A tűzhely évezredek óta szimbólum, a család, az összetartozás jelképe, és a házi tűzhely őrzése kiváltképp az asszony feladata volt. A főzés biológiailag a testen kívüli előemésztés egyik fajtája, a konyha tehát az egész család közös, meghosszabbított emésztőszerve! A főzés hiánya, vagy ha valamit rövid ideig főzünk, vagyis ha egy bizonyos emésztési folyamatot elhagyunk –, nem lehet minden esetben jó a számunkra. Vannak növények, amelyek hőkezelés, forrázás nélkül mérgezőek, vagy nem mindenkinek egyformán felelnek meg. Számos mérgező anyag válik a főzéssel ártalmatlanná.
A tűz a legmélyebb mélységben rokon az emberi akarattal, az emésztés hőképző akaratával. Amikor Prométheusz ellopta az istenektől a tüzet, az énerőt hozta le a Földre. Az énerőt, az emberi lénynek azt a minőségi tulajdonságát, ami által öntudatra ébredő önmagát képes elkülöníteni a többi élőlénytől, a tárgyi világtól és a többi egyedtől. Az ember az énerő által képes saját személyiségét individuumként felfogni, megnevezni, önállóan cselekedni, emlékezni és tervezni. Az európai ember elveszítette a minőség fogalmát, és mennyiségi szemlélete került előtérbe. (Például naponta ennyi és ennyi milligramm vitamin szükséges.) Létezik azonban egy szakma; ahol a minőség fogalma még jelentkezik, ez a borkóstoló szakmája. Érdekes, hogy nemcsak az ízeknek van ez a fajta minősége, hanem a tűznek is, amivel főzünk. Azelőtt a gyógyászatban például még azt is figyelembe vették, hogy mikor kell a beteg mellett bükkfával, mikor nyírfával fűteni. A fával létrehozott tűz az étel minőségét is javítja. Mindaz, ami valóságos láng, például a gázláng is még hasonlít ehhez. Az elektromosan keltett hőben ez a minőség azonban nincs meg, az csupán anyag alatti molekularezgés, ételeink minőségfokozására nem alkalmas. Az ételekből felvett életerő – mondják bioenergiának is – táplál minket.
Kommentek