Címkék

Abracadabra (1) adukibab (2) advent (2) áfonya (1) aforizma (1) agar agar (2) ajándék ötletek (1) Akaratunk gyógyereje (1) Akaratunk Gyógyereje (1) Aki szépen butáskodik (1) akupunktúra (1) alapanyagok (2) Albrecht Dürer (1) alga (6) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (5) allergia (6) alma (8) almakompót (2) almalé (1) Almásy Katalin (1) alternatív táplálkozás (1) angyal (1) angyalok (1) Anti Saar (1) antropozófia (1) anyaság (1) anyatej (1) Apukai perspektíva (1) arame (4) aranygaluska (1) Arany János (1) archetípus (1) árnika (1) árpa (5) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (3) aszalt gyümölcs (4) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (4) Azt mondták válnak (1) Az életem ízei (1) A legjobb hely a városban te vagy (1) A lélek szabadsága (1) A szomjas troll (1) A Varjúherceg (1) bab (4) bableves (4) banán (3) bancha tea (2) barack (2) barackturmix (1) barátfüle (1) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (11) Bart Dániel (1) basemel (1) befőzés (11) bejgli (1) Belső Nóra (1) berkenye (1) Berkenye Pityó (1) Betűtészta Kiadó (1) biobor (1) bioenergia (1) birs (2) birsalma (3) birsalmakompót (1) birsalmaleves (1) Bitches Brew (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodza (1) bodzaital (2) bögrés mákos (1) böjt (10) Böjte Csaba (1) Böjte Csaba füveskönyve (1) bölcsesség (1) Boldizsár Ildikó (3) boldogasszony mentája (1) Boldog szülő (1) Bóna László (3) borscs (1) brokkoli (4) brokkolileves (1) brokkoli leves (1) Budapesti kultúrtörténeti séták (1) bukta (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) Burnout szindróma (1) búza (2) búzacsíra (2) búzadara (1) búzahús (1) búzás bableves (2) cayenne-bors (1) cékla (9) céklasaláta (1) cékla fasírt (1) chia mag (2) chili (2) chilipaprika (1) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) Cointreau (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) családterápia (2) csalamádé (1) csalán (1) csalánleves (2) csalántea (1) csapati (3) Csapody Kinga (1) császármorzsa (1) Csányi Vilmos (1) Csender Levente (1) cseresznye (3) csicserborsó (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (3) Csigaház (1) Csigó Zita (1) csikung (1) csili (1) csipkebogyó (1) csipkeital (1) csíra (9) csíraleves (1) csírázott (3) csőben sült (1) Csóka Judit (1) csokiéhség (1) csokitorta (1) csokoládé (1) Csomagolj ebédet! (1) cukkini (1) cukkíni (1) cukkíni fasírt (1) cukkini krémleves (2) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dagasztás (1) dahl (1) daifuku (1) Das Goetheanum (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) demencia (1) derelye (1) desszert (2) desszertgolyók (1) Dettikéről és más istenekről (1) diéta (3) dinnye (3) dió (6) diólevél (1) diós csiga (2) Dívali (1) Dívali ünnep (1) Dombóvári István (1) Dr. Gyarmati Andrea (1) dr. Katona Edit (1) Dragomán György (2) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (2) édesrizs tészta (1) édesség (4) egészséges táplálkozás (2) egeszsegvar (1) Egyszerűbb gyermekkor (1) Egyszer egy kutya (1) egytálétel (1) együttérzés (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) Elekes Dóra (1) élelmiszermentők (1) Élesztő (1) életerő (3) Életválságok meséi (1) elhízás (1) Előfutár (1) Elsa Valle (1) empátia (1) Emyü Gardian (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) érzékenységek (1) est (1) Eszterhai Katalin (4) ételallergia (1) ételek helyrehozása (1) ételek kézzel (1) ételfotó kiállítás (1) ételkészítési módok (2) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) étvágy (1) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) Ez a város egy távoli bolygó (1) fagyi (1) fahéj (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasirt (1) fasírt (2) fast food (1) fa elem (1) fehérjegolyó (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) feldolgozásregény (1) felhő (1) Fényadó ünnep (1) fényevés (1) fermentálás (1) filozófia (1) finn nemzeti étel (1) fogamzásgátlás (1) fogyókúra (8) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (2) föld elem (2) Folyékony kenyér (1) FoodPlay (1) Főzdefeszt (1) főzés (1) főzési módok (4) Főzni szexi (1) Főzőskönyv (1) főzz évszakok szerint! (7) franciasaláta (1) frissítő ital (2) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonafehérje (2) gabonakávé (1) gabonamagvak (1) gabonapehely szelet (1) gabona fasírt (1) galambvirág (1) galuska (1) garam masala (1) Gellérthegy (1) generációk (1) gesztenye (5) Géczi János (1) gluténérzékenység (6) gluténintolerancia (1) gojibogyó (3) gomba (7) gombaleves (2) gombapörkölt (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) görögsaláta (1) grill (2) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerek (4) gyerekjáték (2) gyerekkönyv (2) gyereknap (1) Gyere velem gyógyítani! (1) gyermekétkeztetés (1) gyógyfű (2) gyógyital (2) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (11) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (2) gyümölcssaláta (3) gyümölcszselé (1) gyúrás (1) hagyma (3) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (3) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) Hamupipőke Facebook-profilja (1) Hamupipőke magmixe (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) házi gyógymódok (1) házi sör (1) Hippokratész leves (1) hízás (1) hiziki (3) Hodnik Ildikó (1) Hogyan segítsek én terajtad (1) hőkezelés (2) hókifli (1) hokkaidótök (3) hokkaidó tök (2) Holch Gábor (1) holdhatás (1) Holló Kati (1) homeopátia (3) hormon (1) hormontípus (1) Horváth Ildi (1) humusz (1) Húsvét (2) húsvéti menü (2) időskor (1) időskori betegségek (3) idősödés (1) Így mennek nálunk a dolgok (1) immunerősítés (2) Irány Észak! (1) irodalom (1) iskolabüfé (2) italalapanyag (2) izlés fiziológiája (3) J. Kovács Judit (1) Jakupcsek Gabriella (1) jégsaláta (1) Jézus Szíve Társasága Péceli Idős Otthon (1) Jézus Szíve Társasága Péceli Idős Otthona (1) jin jang (7) joghurt (2) Jorge Bucay (3) Joseph Beuys (1) juhtúró (1) Julienne (1) kakaós csiga (2) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kapor (2) kaporleves (2) káposzta (9) káposztasaláta (1) káposzta leves (1) karácsony (10) karácsonyi aprósütemények (1) karácsonyi menü (13) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (5) karantén (2) karanténkonyha (1) karfiol (4) karfiolkrém leves (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (2) Kávékantáta (2) kecsap (1) kecskealudttej (1) kecskesajt (1) kecsketej (2) kecsketúró (1) Keiya (1) Kékre szeretni (1) keksz (1) kel (3) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (3) kenyérpirítás (2) Kerekító Manó (1) kert (1) ketchup (1) KidsOasis (1) kimerültség (1) Kim John Payne (1) királymorzsa (1) kirándulás (1) Kiss Noémi (1) Kiss Ottó (1) Kis viking legendárium (1) kivi (2) Ki szeret igazán? (1) Kneipp-kúra (1) kofu (2) kofugombóc (1) kókuszgolyó (1) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) kókusz kocka (1) köles (15) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) köleses saláta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (2) köles kolbász (2) köles sütemény (1) költői (1) kombu (1) komló (1) kompót (1) Koncz Zsuzsa (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (7) könyvajánló (6) Könyvhét (1) korai kötődés (1) Koródi Márta (1) koronavírus (1) körte (4) köszvény (1) kovászos uborka (3) közkedvelt recept (1) Közös Lábos (4) Krisna-tudatú hívők (1) kroaszan (1) krumpli (1) krumplifőzelék (1) krumplis galuska (1) kuglóf (1) kukorica (4) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) kukta (1) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (2) Laár András (1) lábfej (1) Lajtai György (1) Lámpaoltó pöttyös néni (1) Lányok és asszonyok aranykönyve (1) lapcsánka (1) lasagne (1) lazacleves (1) (1) léböjtkúra (4) lecsó (3) Légy az élet csodálója! (1) lekvár (3) lekváros bukta (1) lélek (6) lélek táplálása (3) lelki-szellemi táplálék (2) lelki egészség (2) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) Linda Thomas (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) macska (1) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magnézium (1) magvak (4) magyaros francia lecsó (1) Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (1) Mahasti (1) máj (3) majonézes kukorica (1) mák (7) mákos guba (1) mákos köles (1) mákos kukorica (1) makrobiotika (659) makrobiotika tanfolyam (24) makronauta (608) makro étrend (627) máktorta (1) mandula (1) mángold (1) mangold (1) manióka (1) Manó Kiadó (1) mantou (1) Maros Krisztina (1) Martin Keizer (5) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) mediterrán lecsó (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (2) meghűlés (2) Melegszívű fegyelmezés (1) mélyhűtés (1) mennybemenetel (1) menstruációs fájdalom (1) menta (2) méregtelenítés (22) mese (2) meseantológia (1) mesekalauz (1) meseterapeuta (2) meseterápia (2) Metamorphoses Meseterápiás Módszer (1) méz (2) mézes sütemény (1) Michelangelo (1) Michio Kushi (2) milánói makaróni (1) Miles Davis (1) Mina Dobic (1) minesztróneleves (1) miszó (10) miszóleves (10) Mi vagy nekem? – Mi vagyok neked? (1) Mochi (1) mochi (1) mogyo (1) mogyoró (1) mondóka (1) morzsasüti (1) morzsás karfiol (1) moszat (1) müge (1) mungóbab (2) művészet (1) müzli (1) müzliszelet (1) mu tea (1) nagyszülő (1) Nagyszülők a kispadon? (1) Napkút Kiadó (1) napozás (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) napraforgó csemege (1) narancs (2) narancsleves (1) naspolya (1) népmese (1) nevelés (2) nishime (5) nituke (2) női ciklus (2) női sors (1) Nők Lapja (1) nori (5) nori alga (1) November elseje (1) Növényi Norbert (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) Odüsszeusz (1) okara (7) okarafasírt (1) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) Olvasás Éjszakája (1) öngyógyítás (1) öninterjú (1) önismeret (1) önterjú (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) Őszi kék (1) Otthon (1) öt elem tana (10) padlizsánsaláta (2) palacsinta (2) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (3) paprikakrém (1) paprikalekvár (2) paradicsom (6) paradicsomlé (1) paradicsomos káposzta főzelék (1) paradicsomos lencse (1) paradicsomos pesto (1) parajfőzelék (1) Párducpompa (1) parkáp (1) pástétom (2) patiszon (1) pekándió (1) penne (2) pénz (1) pepperonáta (1) pestoszósz (1) pesto szósz (1) pickels (1) Pieta szobor (1) pihenés (1) pipiske (1) Pirosmadár (3) piros gyümölcsök (2) Piros madár (3) piskóta (2) pizza (2) pofézni (1) polenta (1) Pöttyös néni (1) praktikák (1) pránaevés (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (3) pünkösdirózsa (2) puri (1) quinoa (2) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rádióműsor (4) rakottas (1) rakott kelkáposzta (1) Ranjeet Singh (1) Ránky Edit (1) rántott leves (1) rántott tejbegríz (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatouille (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) relaxáció (2) Rémoulade (1) reneszánsz süti (1) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) répatorta (1) retek (5) retekcsíra (1) reuma (2) ribizke (1) ribizli (1) Ridikül (1) rigó (1) Rigó Kata (1) rizs (7) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsfasírt (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizspuding (1) rizst (1) rizstészta (4) rizs sütemény (1) Rofusz Kinga (1) rokfort (1) rozs (1) Rudolf Steiner (2) rukkola (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (14) salátakatáng (1) Saly Noémi (1) sárgabarack (1) sárgaborsó (1) sárgaborsóleves (1) sárgadinnye (1) sárgarépa (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (5) Savarin (1) Scolar Kiadó (1) serpenyős alma (1) Sértések és sértődések (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) sodó (1) Soma Mamagésa (1) sör (1) sörfőzés (1) Sörivók zsebkönyve (1) Sörkönyv (1) sóska (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárga (1) spárgaleves (1) spenót (6) spenótos pesto (1) spiritualitás (2) sport (1) Stahl Judit (2) stangli (1) Steve Biddulph (1) stressz (2) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült répa (1) sült tofu (1) súlygyarapodás (1) súlyprobléma (1) superfood (1) sushi (1) sütemény (7) sütőtök (10) sütőtökleves (1) Szalma Edit (1) szamóca (1) szamósza (4) Szécsi Noémi (2) szeder (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szellemi fejlődés (1) szem (1) személyiség (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szerelem (1) Szeretni a takarítást?! (1) szervóra (1) szezámmag (2) szezámmagos vaj (1) szezámolaj (2) szezámsó (3) szezámvaj (1) szieszta (1) szilva (6) szilvaleves (1) szilvásgombóc (1) szilva fagylalt (1) szilveszter (1) szilveszteri menü (1) Szimpla kert (1) szinusz hullám (1) Szó-csönd (1) szociális művészet (1) Szögyal Rinpocse (2) szója (5) szójabab (4) szójababkrém (2) szójaszósz (1) szójatej (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szörp (1) szószok (1) sztrapacska (1) Szukák főztje (1) születésnap (1) szushi (1) szusi (7) tabuli (1) tahin (4) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (4) tavaszi tekercs (1) tea (4) tejbegríz (2) Tejeda Erika Anna (1) tejfokozó (1) tél (5) téli étel (1) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) természetgyógyász (1) természetgyógyászat (1) terrine (1) testsúly (1) tészta (4) Tibeti hagyomány (1) Tisza Kata (2) tócsni (1) tofu (23) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (2) tofus brokkolileves (1) tofus penne (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tök (3) töltike (2) tönköly (1) török édesség (1) török konyha (1) Tóth Krisztina (1) Tóth Vera (1) tudatos táplálkozás (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (3) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (6) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) Újratervezők Az autizmus spektrummal élőkért Egyesület (4) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) Unicef (1) úritök (1) útipatika (1) uzsonna (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (3) vargabéles (1) vargányagomba (3) Varró Dániel (3) vega (1) Vegetáriánus Fesztivál (4) vers (6) Villu világa (1) Vinaigrette öntet (1) virágevők (1) virágszirom (2) virágtea (2) vitaminital (1) vitaminok (11) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (4) vöröslencse (1) wakame (5) waldorf (1) Waldorf-iskola (1) Waldorf-pedagógia (1) Weöres Sándor (1) zab (6) zabcibere (1) zabital (1) zabkása (1) zabkorpa (1) zabpehely (5) zabpehelykeksz (1) zacher (1) Zalka Csenge Virág (1) zeller (3) zellersaláta (1) zöldbab (2) zöldborsó (1) Zöldi Gergely (1) zöldség (16) zöldséges fészek (1) zöldségköret (1) zöldségleves (4) zöldségsaláta (1) zöldség saláta (1) zöld paradicsom (1) zöld tea (1) Zseblámpás mesék (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) boldog gyermek (1) Címkefelhő

Friss kommentek

  • Makronauta: Eltettük cseréphordóba a szokásos télire való káposztát, 20 kilót. Még csak két napja, de már szi... (2023.12.03. 15:54) Hordós káposzta - Savanyítás természetesen
  • Makronauta: A kánikula legalább arra jó, hogy uborkát, káposztát érleljünk. Ezekből aztán készülhet például hi... (2023.07.19. 16:27) Savanyítás - természetesen
  • Makronauta: Az egyik legszebb, legfinomabb, hűsítő nyári desszert! (2022.07.13. 18:59) Tápiókagyöngyös gyümölcs
  • Makronauta: A mai menü: falafel! Nagyon finom lett. Ősszel gyakran van babféle, káposztaféle és sütőtök - sok-... (2021.10.12. 19:30) Falafel, csicseriborsó fasírt
  • Makronauta: Tisza Kata hozzászólása a facebookon: "Drága Szepesi Dóra olyan szépen és mélyen szintetizálta az ... (2021.03.15. 09:57) Kékre szeretni*

Az anyák napja és a gyereknap hónapjában 4 héten keresztül közöltük a "Boldog szülő boldog, gyermek" című könyvben megjelent interjúkat „Vegetáriánus szülők és gyerekek” címmel. A bennük  szereplő gyerekek 9 évvel idősebbek. Mi történt azóta? Érdekes és tanulságos lehet megtudni, hogy mi változott, hogyan alakult a táplálkozásuk, az életük. Örömmel jelentem: sikerült mind a négy családot elérnünk egy nyilatkozat erejéig, az anyukák ismét meséltek! Tehát megtudhatjuk, mi a helyzet most, kilenc év után! (Csak azért nem Ten Years After, mert nem bírtunk még egy évet várni)

4. rész

Mesél: Huszár Ildikó

Kilenc évvel ezelőtt beszélgettünk -  és éppen tegnap volt a kisfiad, Géza 14 éves! Ha jól számolok, Viola 22, Réka 19, Luca 16 éves. Mi történt azóta? Kezdődött a kamaszkor. Mi a változás, az igény, a közösség hatása?

A kamaszkor egy embert próbáló időszak. Anyát próbáló, családpróbáló. Amikor az azt hiszed, talán úgy lesz, ahogy a könyvekben le van írva, hogy még öt évig tart, nem! Nem lehet behatárolni. Amikor azt gondolod, hogy most már tudod milyen, teljesen más lesz a következő és minden gyereknél másképp alakul. A táplálkozás terén nem annyira tapasztaltam változást. Úgy van, mint azelőtt, hogy valamelyik gyerek egy ideig nagyon ragaszkodott bizonyos fajta táplálékhoz, vagy hogy ő szinte csak azt akarta enni vagy valamit elutasított. Továbbra is megvannak a kedvenceik és érdekes módon hasonlóak, mint ami kiskorukban volt, ugyanúgy például a zöld kása meg az aszalt paradicsom. Vannak olyanok, amikre esküsznek, ez érdekes, nem tudom, hogy mi lehet azokban a dolgokban, de így van. Emlékszem, a fiam azt mondta, „a cukkinit csak a nagyok eszik!” És akkor rájött, hogy most már ő is nagy, mert jé, szereti! Úgy látszik, hogy kiskorában nem annyira szerette a roston sült cukkinit, azt ő nem ette, így azonosította be magát, hogy ő kicsi… Továbbra is mindig az volt, hogy esténként a nagymennyiségű ételt elő kellett készítenem, bedobozolni, hűtőbe rakni és azt vitték magukkal másnap.

Kép1882.jpgMiket készítettél?

Főleg szendvicseket, különböző változatos szendvicseket. Mikor már nőttek a gyerekek, próbáltam őket is bevonni, odaraktam az asztalra, föl is vágtam a kenyeret, a zöldséget, gyere, csináljuk együtt vagy csináld magad – vagy kaptak egy-egy meglepetést. Sokszor a maradékokat is beraktam, attól függ, hogy mi volt otthon, a kanalas ételt is megették, ezzel nem volt gond. Mondjuk, amikor a lányom átment a sima gimibe, akkor mondta, hogy ciki. A sima gimiben ciki a szusi is. A waldorfba el lehet vinni a szusit, a rizsgombócot, a palacsintát, meg a tegnapi süteménymaradékot, meg a spagettit is. Van olyan gyerekem, aki délelőtt csak gyümölcsöt szeret enni, ő azt visz. De van olyan, aki a szendvicset igényli főleg. Ahogy nőttek, leginkább maguk készítették el… meg aztán próbálkoztak ők venni boltban, itt-ott valami kiflit, érdekesség gyanánt, de ez nem volt annyira jó, és gyorsan nem volt többé érdekes. Lehet, hogy párszor ízlik, meg a többiek is azt eszik, de éhes marad utána, vagy szomjas lesz, mert túl sós, vagy nincs benne semmi izgalmas. Arra kell ügyelnem, hogy legyen otthon zöldség meg gyümölcs, lehetőleg meg is mosva, mert akkor fogy. Tulajdonképpen nem történt változás, a gyerekek nőttek, de a családnak a táplálkozása ugyanaz: ugyanúgy eszünk gabonát, zöldséget. Nekem a legjobb étel, ha van valami fajta gabona, sült vagy párolt zöldség, meg van saláta, valami nyers. Aztán hogy milyen formába öntöd, az különböző lehet.

Otthon laknak mind?

A legnagyobb Greenwichben tanul, ő magának készít. Megbeszéltük, hogy menjen inkább délután abba az áruházba és vegye meg féláron a biot, inkább azt keresse és jó minőségűt fogyasszon, mint bármi mást. Ő dolgozik is, odafigyel arra, hogy mit és mire költ. Réka szívesen főz, Luca ügyesen süt, süteményeket, kenyereket, kifliket, tortákat. Gyakorolta, tapasztalata is van, lejár a Balatonhoz a káptalantóti biopiacra sütni segíteni. A Géza meg kamasz, ha később jön haza, mert sportesemény van, meg edzés, akkor több doboz is megy, többféle, kap még diós csigát, valami süteményt. Hogy mi a változás? Talán az egyedüli változás az, hogy tavalyelőtt a Jézuska hozott nekem egy profi aszalógépet. Már nagyon szerettem volna, és most talán több nyerset fogyasztunk. Csináltam müzliszeleteket rajta, meg aszalt lapokat, aszalványokat, zöldségből, gyümölcsből, készítettem csipszeket, nagyon jól bevált. Most nem használom az aszalót, mert nincs szezonja semminek sem, de amikor sok minden érik, akkor igen.

Kertetek is van!

Igen, újdonság, hogy lett egy kertünk! Elég messze van Kán, úgyhogy nem tudunk sokszor lemenni, de igyekszünk több időt ott tölteni. Vannak tiszteletteljes idős fáink, amikről nem tudjuk leszedni a gyümölcsöt, két öreg körtefa, almafa, a cseresznyét is a madarak eszik meg, de jut nekünk is belőle. Mi ültettünk új fákat, talán idén már lesz néhány szem gyümölcs. Most annyira egyszerre virágzik minden, hogy a méhek nem győzik, ilyet még nem is láttam, ahogy nem volt tavasz és hirtelen jött a nyár. Tegnap mákospitét csináltam bodzavirággal, levagdostam a vastag szárát és összekevertem egy alap pitetésztát: tönkölylisztből, szódabikarbónával, sóval, pici xilitet raktam bele, meg olajat és abba beleraktam a bodzavirágot, meg mákot, beöntöttem a tepsibe és kisütöttem. Amikor eszed a darabkákat, látszanak a kis virágok. Rájön az ember, hogy tulajdonképpen nem is kell megvenni semmit a boltban. Ha olyan helyen vagy, ahol kimehetsz az árokpartra, és szedsz egy kis növényt magadnak, szinte elég is, csak legyen valami gabonád, tüzed, vized. Meg legyen magod, hogy tudjál ültetni. Csodálatos saláták, hagymák nőttek ki, annak ellenére, hogy nem tudtok gyakran járni. Tapasztaltam, melyik saláta bírja ki a telet, melyik nem magzik föl, amit időre le kell szedni, azzal nem foglalkozom. A többi megterem. Az a legfinomabb zöldség, a legtöbb energiája annak van, amit leszedsz és odarakod a tányérra. A frissen leszedett paradicsom egész más. Elolvastam a 9 évvel ezelőtti beszélgetést, azzal fejeztük be, hogy az ember nem látja az eget a városban. A kertünkben milyen ég van! Mély világoskék, hatalmas, gyönyörű ég! Néha nagy szivárvánnyal. Talán attól olyan kék, hogy nagyon sok a zöld, az erdő és mind a két szín intenzívebb lesz. Ültettem gyógynövényeket is, mert azt szerettem volna mindig, meg gyűjtögetek a réten, az erdőben. Ez már egy több mint 12 éves projekt. Gyógynövény kivonatokat kezdtem csinálni.

A múltkor arról is beszéltünk, hogy különböző betegségeket hogy kezelsz házi patikával.

Most ott tartunk, hogy saját homeopátiás kivonatokat, szereket készítek, mindenkinek megvan a saját szere, és azt használja. Én készítem és én keverem össze ezeket, mivel én ismerem  őket a legjobban. Először a családon kellett a szereket kipróbálni. Nem betegek, hogy orvoshoz kelljen menni, szerencsére nem kell menni, le is kopogom. Ez lett a feladatom, hogy ezeket megtapasztaljam, készítsem, meg eljuttassam az emberekhez, konzultációkat tartok. Annyira gyönyörűen működik, hogyha van egy probléma, kimegyek a rétre, leülök egy kicsit, jövök-megyek, visszatérek, és működik ez az érzék, lehet, hogy másnapra már tudom, hogy egy bizonyos problémára melyik növény tud segítséget adni.
Kolléganőmmel rendeztünk női tábort, ahol az étkezést és életmódot tanítottunk. Saját macerátumokat, és azokból krémeket is csináltam, úgyhogy a kreativitás kitört belőlem. Előtte is gyűjtöttem a növényeket, meg tanultam, de ahogy lett rá lehetőség, hogy saját kertem legyen, tényleg végig figyeljem a növénynek a különböző szakaszait, meg hogy megbeszéljem vele, milyen körülmények között legyen, hogy tényleg tudjon segíteni az embernek. Az a legfontosabb egy növénynél, hogy az összes tudása benne legyen. Hogy is mondjam, egy növény akkor tud segíteni, ha az egész lényét adja, nem csak a fizikait, hanem az étertestét is. Azzal tud igazából építeni bennünket, ha az összes tudásával tud gyógyítani, építeni.

Kép1260.jpgVan amikor visszatartja?

Nem tartja vissza, de hogyha csak úgy, letéped, nem tudja, hogy mit is akarsz most? Vagy azért gyűjtöd csak, hogy minél több pénzt kapjál érte, akkor szerintem nem adhatja magát. Meg utána vasvillával dobálod, meg fémgépeken átereszted: benn van a fizikai teste a növénynek, de ezen felül semmi más tudása nincs neki.

Épp azt a csatornát vágja el az ember a durvasággal, ami még finom lenne?

Igen, vagy hogyha a pénz nagyon belemegy a folyamatba, meg a bizniszjelleg, a multi, a világkereskedelem… Szoktam néha mérni a növényeket, amikor szükségem van rá, hogy milyen rezgésszinten vannak. Meg lehet nézni, össze lehet hasonlítani egy bezacskózott gyógynövényt, meg egy kistermelői biót, ahol teljesen másként kezelik azt a növényt. Amikor csak mennek és letarolják a hársfát, gondolj bele a különbségbe... A rezgésszám nagyon fontos, mert ha az ember olyan frekvencián van, hogy egészséges tud lenni, tehát nem megy alá egy általános frekvenciának, akkor jól tud lenni. De ha alámegy, akkor mindenféle baja lehet. Ha meg magas szinten tud élni, akkor még jobban is rá  tud látni a dolgokra.

Akkor nem is éri el őt a baj.

Nem, mert másban van. Marko Pogačniknak volt tavaly egy kurzusa, Földgyógyító iskolája, és küldött újévkor egy levelet, ebben a különböző síkokról beszél, amelyek elmennek egymás mellett. Hogyha te egy másik síkban vagy, és nem azért mert lenézed a másikat, akkor egyszerűen nem is érint az, ami történik, merthogy az történik, ami téged körülvesz. Pogačnik 12-13 éve kezdett Magyarországra járni, nem elméletet tanít, hanem gyakorlatot, mindig van valamilyen feladvány és azon dolgozunk csoportban. Tavaly egy egész éves folyamatra elköteleződtünk, most ott tart a dolog, hogy nélküle is tud működni. Ha van valami olyasmi, hogy botorul nekimennek fáknak a városban, kivágják őket vagy letarolnak egy területet, akkor kimegyünk egy páran és elengedjük ezeket a fákat vagy kitisztítjuk a helyet, hogy ne az a szomorúság maradjon helyette. Pogačniknak antropozófus alapjai vannak, csak aztán elment a saját útjára, és ez így rendben van… Visszatérve, a táplálkozással kapcsolatban még azt vettem észre, hogy kevesebb kenyeret fogyasztunk, talán hogy nagyobbak a gyerekek és kevesebbet igényelnek. Néha eszünk, hű de finom! Aztán két napig nem eszik senki kenyeret. Még mindig törekszünk arra, hogy közösen leüljünk enni, néha csak ketten vagyunk a férjemmel, de akkor is fontos. Ha a gyerekek hazajönnek az iskolából és éhesek, természetesen esznek. Általában több étel van egyszerre, leves is, gabona, zöldség, több minden: csak úgy, makrobiotikus módon. Nekem még mindig a makrobiotika a szívem csücske!

Azért jó szerintem a makrobiotika, mert annyira szabad, minden irányba el lehet belőle mozdulni. És nem egy divat, ami elmúlik, hanem alap, egy állandó rendszer.

Nagyon jó, hogy ezt mondod, valahogy a liberalizmusomat tudom benne kiélni. Nem tudok követni semmiféle irányzatot, meg szakácskönyvből sem szeretek főzni, de nagyon tud inspirálni. Elolvasom, és látom, hogy más mit csinál, és akár követem is, de mindig muszáj valahogy szabadon hozzáállni. Ha valamelyik alapanyagom nincs, akkor mást teszek hozzá vagy más formában készítem. Meg energetikailag is fontos, hogy milyen az étel! Ez, hogy kint lehetünk a kertben, nekünk nagyon sokat jelent, hogy fákat ültethetünk. Meg hogy lehet túrni a földet, tanulhatok a növényektől - ez most a legnagyobb szerelem, és ez a kreatív dolog kitölt. Nagyon sokat tudnak adni a növények, ha az ember a szívével fordul hozzájuk.

A fotókat Huszár Ildikó készítette:

Fűszeres túró/tofukrém kerti zöldekkel és sarkantyúka virággal
Sárgadinnye és áfonya fahéjjal meghintve egy meleg nyári reggelen

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://makronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr585363637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása