Az anyák napja és a gyereknap hónapjában 4 héten keresztül közöltük a "Boldog szülő, boldog gyermek" című könyvben megjelent interjúkat „Vegetáriánus szülők és gyerekek” címmel. A bennük szereplő gyerekek 9 évvel idősebbek. Mi történt azóta? Érdekes és tanulságos lehet megtudni, hogy mi változott, hogyan alakult a táplálkozásuk, az életük. Örömmel jelentem: sikerült mind a négy családot elérnünk egy nyilatkozat erejéig, az anyukák ismét meséltek! Tehát megtudhatjuk, mi a helyzet most, kilenc év után! (Csak azért nem Ten Years After, mert nem bírtunk még egy évet várni)
3. rész
Mesél: Jakus Orsi
A gyerekeim születésük óta vegetáriánusok. Bálint, a legnagyobb 20 éves, egyetemista, informatikát tanul. Emese 19 éves, már önálló háztartást vezet, süt, főz, hamar önállósította magát, együtt lakik a barátjával, aki azóta szintén vegetáriánus. Gergő, a legkisebb, 16 éves, néha azzal jön haza, hogy miért nem sütök olyan süteményt, pogácsát, kenyeret, zsömlét, mint Emese, aki minden nap süt! Gergő tavaly a waldorf iskolában végzős éves munkája témájának a vegetáriánus életmódot választotta és ez nagyon jó alkalom volt számára, hogy utána olvasson, milyen etikai, környezetvédelmi, filozófiai, egészségügyi háttere van ennek az életformának. Az előadáshoz tartozó művészi munkaként elkészített egy napi menüt: reggelire gabonakását, aszalt gyümölcsökkel, frissen préselt levet, aztán főételt, hozzá salátát és süteményt. Nagy sikere volt, mert a végén megették!
A családban számukra kezdettől fogva természetes volt, hogy vegetáriánusok vagyunk, most már sokkal tudatosabbak ők is. Javasolták például, a tavalyi Vegetáriánus Fesztivál után, hogy ne használjunk annyi tejterméket, szinte lebeszélnek róla. Egyre kevesebbet fogyasztunk, kevesebb rá az igényünk.
Nagyon szeretem az ázsiai konyhát. Jártam Kambodzsában, Vietnamban, Thaiföldön, Burmában, ahol szinte egyáltalán nem fogyasztanak tejet. Thaiföldön például jellegzetesen kókusztejjel készítik az ételeket - és nagyon finomak! Hoztam haza recepteket, vettem szakácskönyvet, kiírtam az összes fűszert, és a fűszerüzletben megvásároltam őket. Rengeteg különleges zöldség van, imádok piacra járni, beszabadulni egy boltba… Nagy felfedezésem, hogy az algákat a csipszek környékén, a nasi részen lehet megtalálni, sokfélét, különféle fűszerezéssel. A főzéshez WOK-ot használnak, nagyon nagy lángon pár perc alatt összedobnak egy fogást zöldségekből, fűszerekből. Búzát szinte nem használnak, csak rizst, tehát glutén mentesen étkeznek. A vietnámi, thaiföldi konyha nagyon finom!
Az ottani nők fiatalabbnak néznek ki a koruknál. Attól, hogy egészségesen étkeznek, élnek, nem túlsúlyosak, szép a bőrük, később őszülnek, tovább megőrzik a fogaikat is. A buddhizmus szinte része a hétköznapoknak, teljes természetességgel járnak a családok a templomokba, ott piknikeznek, és nem kell csöndben maradni a gyerekeknek, szaladgálhatnak, nem is hangoskodnak úgy. Másképp nevelnek, mint nálunk. Burmában láttam például, hogy együtt vannak a generációk és ellesik a gyerekek a tevékenységeket. Ha az édesanyja fejti a babot, a gyerek is odamegy, fejt egy kicsit ő is, aztán továbbmegy. A családokban a kisgyerektől a 90 évesig mindenki azt csinálja, amit a tehetségéhez és erejéhez mérten el tud végezni. A kicsi babákat folyton kézben viszik, babakocsit alig láttunk, hordozókendőben vagy ölben hordják őket. Érdekes, hogy nincs pelenka a babákon, mert nagyon meleg van, épp ezért nem is pisilnek annyit. Tudják, hogy szoptatás után fog pisilni, akkor eltartják maguktól vagy aláraknak egy kis fóliát, hogy arra menjen. Burmában a falvakban a házak falai szinte olyanok, mint a napozógyékény. Sokkal inkább nyitottan, közösségben élnek az emberek.
A keletiektől nagyon sokat lehet tanulni, és ők is tanulhatnának tőlünk. Sajnos, a nyugatiakat nem feltétlenül a szeretet és az önzetlen segítés vezérli. Ugyanis, lehet, hogy szükségük lenne malária elleni gyógyszerre, de a coca-colára már nem feltétlenül. Arra sincs szükségük, hogy vitaminozott tejes italokat, dobozos üdítőket igyanak, amikor friss kókusztejet, mangót, frissen préselt gyümölcsleveket minden sarkon kapnak. Burmában pálmacukrot finomítatlan formában is lehet venni, a mézek kicsit hígabbak, egészen más ízűek. Sokkal több vegetáriánus étterem van náluk, mint idehaza. Az utcán az étkezdében a növénynek olyan részeit is kínálják - csírákat, leveleket -, amiket mi nem eszünk meg. Például a töknek a levelét, a virágát is megeszik. Vegetáriánusként azt látom, hogy a fűszerezésen sok múlik, egyszerű alapanyagokból egészen más ételeket lehet varázsolni. Az indiaiasan elkészített spenót például mennyire más! A gyömbér is nagyon egészséges: lencsébe, limonádéba, teának - mindig van otthon friss gyömbérem, rengeteg fűszerem, fűszerkeverékem.
A családom a házi kosztot szereti, ehhez szoktunk hozzá, húsz éven át minden nap főztem. Újabban 8 órában dolgozom és úgy gondoltam, ezentúl rendelni fogjuk az ebédet, de egy idő után a család úgy döntött, hogy inkább osszuk be és főzzünk magunk, nem tudják megszokni a más ízt. A párom, Tibor, 23 éve vegetáriánus, remekül főz. Neki kellene szakácskönyvet írnia! Emese tervezi, hogy ír a korosztályának egy szakácskönyvet, de egyelőre az előrehozott érettségi lefoglalja. Az informatika érdekli őt is. Gergő, közgazdasági középiskolába jár, a klasszikus zenét szereti, a waldorf iskolában gitározott. Mondta is az osztályfőnöke, hogy ne csodálkozzak, ha egy kicsit kilóg az osztályból, ha Csajkovszkijt hallgat és Ghandiról ír, amikor híres emberről kell írni… Mindegyik gyerekem érdeklődő és nagyon nyitott a világra. Kíváncsi vagyok, vajon mivel fog foglalkozni a 16 éves gyerekem 40 éves korában! Lehet, hogy olyan foglalkozásuk lesz, ami ma még nem is létezik?
Recept:
Párom, Jankovich Tibor verziója a Thaiföldi Tom khára:
Wokban, vagy edényben felforralunk egy nagy doboz kókusztejet kevés vízzel, adjunk hozzá egy kis galangát por vagy szárított formában (ha szárított, akkor főzés előtt áztassuk be egy fél órára), citromnádat (frisset lehetőleg), kaffir (lime) levelet és lime levet, világos szójaszószt, szárított-pirított fokhagymát ízlés szerint. Tegyünk bele bébi kukoricát, bébi répát, gombát, bármilyen zöldséget. Sűrű leves állagú legyen. Én nagyon szeretem, ha van benne szélesebb rizstészta is. Koriander levéllel tálalhatja, aki szereti annak az intenzív ízét.
Kommentek