Azt tapasztaltuk, hogy az édességkészítéssel nincs probléma, de a finom laktató falatok receptjei mindig jól jönnek. Cikkünkben gyereknapi zsúr menüjéhez adunk ötleteket:
Zöldséges tofus táska
Teljesőrlésű búzalisztből készül, ha frissen őröljük hozzá a búzát, akkor a legfinomabb! A spenótos tofus töltelék kellemes ízkombináció.
A tésztája ugyanaz, mint a szamósza tésztája:
35 dkg teljesőrlésű búzaliszt, 5 dkg fehér liszt, 2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj, 2 dl víz, egy csipet só. Addig gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Kb. 20 darabra elegendő ez a tészta mennyiség.
A töltelék:
30 dkg spenót, 20 dkg tofu, 1 fej hagyma, 2 evőkanál napraforgó olaj, só.
Elkészítése:
A hagymát finomra vágjuk és az olajon aranybarnára pároljuk. Beletesszük a megmosott zsenge spenótot, rámorzsoljuk a tofut, ízlés szerint sózzuk és röviden átsütjük. Amíg hűl, a tésztát kinyújtjuk a gyúródeszkán, és kb. 10X10 cm-s négyzeteket vágunk belőle. Ezekre halmozzuk a tölteléket, majd a négy sarkát behajtjuk középre. 20-30 percig sütjük 220 fokra előmelegített sütőben. Más zöldséges tölteléket is kipróbálhatunk. Tofu helyett például juhtúróval is készülhet.
Szamósza (zöldséges táska)
Ez a finomság Indiából ered. Nemcsak finom, de laktat és egészséges is.
Tészta:
35 dkg teljesőrlésű búzaliszt, 5 dkg fehér liszt, 2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj, 2 dl víz, egy csipet só. Addig gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Kb. 20 darabra elegendő ez a tészta mennyiség.
Zöldséges töltelék:
1 fej finomra vágott vöröshagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1-1 evőkanál garam masala vagy curry por és őrölt kömény, 1 kávéskanál őrölt koriander, só, frissen őrölt feketebors ízlés szerint. 45 dkg megtisztított, kockára vágott burgonya, 18 dkg zöldborsó, 2 db sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, egy kevés megtisztított, kockára vágott karalábé. A vöröshagymát az olajban aranybarnára sütjük, belekeverjük az ízesítőket, a fűszereket. Beletesszük a többi hozzávalót, egy kis vízzel gyengén forraljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak, s a folyadék elpárolog.
Elkészítése:
Amikor készen van a töltelék, a tésztából kis golyókat formálunk, kinyújtjuk kb. 10 cm átmérőjű kör formára, közepére teszünk a töltelékből, félbehajtjuk, a széleket lenyomkodjuk és cakkosra fonjuk. 20-30 percig sütjük 220 fokra előmelegített sütőben. Ízlés szerint mazsolás, almás, mákos keverékkel is megtölthetjük.
Falafel, csicseroborsó fasírt
Fahéj fokhagymával? Ki gondolná, milyen jól megfér egymással ez a két fűszer! Ehhez jön még a kakukkfű, a miszó – mindjárt felsoroljuk, még mi minden van ebben az egzotikus kis gombócban. Pikáns? Markáns? Az ízek tökéletes harmóniája!
Hozzávalók:
Ebből a mennyiségből 100 db falafel lesz. Mivel elkészítése sok munkával jár, kevesebbel nem érdemes kísérleteznünk! Családi ebédre, zsúrra ajánljuk, küldhetünk belőle kóstolót barátainknak, vihetünk másnap belőle uzsonnára.
2 kg csicseriborsó, 1 csésze (2,5 dl) köles, ¾ kg hagyma, teljes kiőrlésű búzaliszt, 1/2 dl shoyu szójaszósz, 1/2 dl Ume ecet - vagy almaecet, egy diónyi barna miszó, (amennyiben nincs miszó, dupla adag szójaszószt használjunk), 3 evőkanál őrölt kakukkfű, l5 gr cayenne bors vagy csípős piros paprika, 1,5 gr bors, 2 ek őrölt fahéj, 10 dkg fokhagyma, 3-4 maréknyi friss, finomra vágott petrezselyem, tengeri só.
Elkészítés:
A csicseriborsót előző este beáztatjuk. Megfőzzük a kölest, hagyjuk kihűlni. A hagymát meghámozunk. A csicseriborsóról leöntjük a levet és húsdarálón, a legfinomabb tárcsán ledaráljuk. (A megduzzadt csicserit nem főzzük, nyersen kell megdarálni!) Ledaráljuk a hagymát és a fokhagymát is. A fűszereket a liszt kivételével összekeverjük, hozzákeverjük a hagymát, a fokhagymát és a többi alkotórészt. Ízlés szerint sózzuk.
A köles ne legyen túl meleg, mert akkor az illó olajok könnyebben elillannak a fűszerekből. Amikor kész van a massza, kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízlés szerint még fűszerezhetjük. Annyi lisztet keverjünk hozzá, hogy jó állagú masszát kapjunk, amiből 3-4 cm átmérőjű golyócskákat formálunk és forró olajban, 180 fokon kisütjük.
Megjegyzés:
Leginkább házi kecsappal, mustárral vagy salátával fogyasztjuk. Fotózáshoz párolt almával és hiziki algás sült hagymával tálaltuk, főtt kukoricaszemekkel díszítettük.
Kommentek