A Grünkern néven is ismert gabonaféle, magyarul "zöld mag", nem más, mint korán, még zölden leszedett tönkönybúza. Betakarítás után aszalják, ettől kapja enyhén füstös ízét - tavaszi energiája van. Főzve akár ízesítés nélkül, egy pici sóval is fogyaszthatjuk, a különállóan maradt szemeket élvezettel lehet rágcsálni! Készülhet belőle egy laktató egytálétel, amihez friss zöld levelekből összeállított salátát ajánlunk.
Hozzávalók:
20 dkg Grünkern (aszalt tönköly), 1/2 l zöldséglé, 80 dkg sárgarépa, 1 db póréhagyma vagy újhagyma. Fűszerek: majoránna, édes-nemes paprika, szójaszósz, almaecet, a díszítéshez metélőhagyma.
Elkészítése:
A tönkölyt éjszakán át vízben áztatjuk, majd az áztatóvizet leöntjük. Kétszeres mennyiségű vizet öntünk rá és 40-45 percig főzzük. A gázt eloltjuk, s hagyjuk megduzzadni a meleg vízben. A 80 dkg répát megtisztítjuk, először karikára, majd csíkokra vágjuk és a hagymát is karikára szeletelünk. Egy evőkanál olajon megpároljuk, s zöldséglével felöntjük, hogy ellepje. Főzzük 15 percig, míg egy kissé megpuhul, de ne legyen nyers jellege. Majoránnával, rozmaringgal, sóval és édes-nemes paprikával ízesítjük, a még meleg Grünkernhez adjuk, és a zöldséggel jól összekeverjük. Ízlés szerint ízesítjük, shoyuval, sóval, egy kis almaecettel. Apróra vágott snidlinggel díszítjük.
Kommentek