Hamis, hamis, de jobb, mint az igazi – ráadásul tejérzékenyek is bátran ehetik! Szemes főtt búza és különböző lisztek adják a gombócok fő anyagát, és tofu helyettesíti a túrót. A fűszerektől pikáns lesz, de ha kihagyjuk a fűszereket, akár édességként is tálalhatjuk.
Hozzávalók:
Fél kiló szemes búza, 20 dkg tofu, só, olaj, 1 csipet majoránna, 3 dkg hajdinaliszt, vagy kétszersült morzsa. Ízlés szerint tehetünk bele gyömbért, cayenne borsot, bazsalikomot, koriandert, rozmaringot.Elkészítése:
A szemes búzát 1 liter meleg vízben 10 óráig áztatjuk, és utána az áztatóvízzel egy óra hosszat óvatosan, takarék lángon főzzük. Közben az elforrt vizet 1/2 liter forrásban lévő vízzel pótoljuk. Miután megpuhult, 1 evőkanál sót, 3 ek olajat és egy kis majoránnát adunk hozzá. Húsdarálón ledaráljuk, a tofut hozzáadjuk, ehhez keverjük a 3 dkg hajdinalisztet vagy kétszersült morzsát. Önálló fogásként pirított morzsával és tofutejföllel tálaljuk, de zöldségételek mellé, főzelékekre is jó kiegészítő.
Tehetünk bele más fűszereket ízlés szerint, például gyömbért, cayenne borsot, bazsalikomot, koriandert, rozmaringot. Az adalékokat összegyúrjuk és gombócokat formálunk belőle, majd forrásban lévő sós vízben 10 percig főzzük. Ugyanebből a masszából készíthetünk lapos fasírtkákat, amelyeket forró olajban vagy olajjal kikent tepsiben sütünk ki, előmelegített sütőben, középső hőfokon, 30 percig.
Kommentek