Cikksorozatunk harmadik részében a szokásos karácsonyi saláták mellé szeretnénk tippeket adni néhány makrobiotikus ünnepi fogás bemutatásával, amelyek november végén megjelent, Főzz évszakok szerint! című könyvünkben is megtalálhatók.
Mandulás brokkoli saláta
Hozzávalók: 350 g brokkoli, 50 g hámozott, pirított mandula, 1 kimagozott, csíkokra vágott piros színű paprika, 4 evőkanál Vinaigrette öntet
Az öntethez kell: 175 ml olívaolaj, 4 evőkanál almaecet, vagy citromlé, 1 teáskanál méz, 1 cikk zúzott fokhagyma, 2 evőkanál apróra vágott, friss konyhafűkeverék (menta, petrezselyem, kakukkfű, metélőhagyma), só, bors
Elkészítése: A brokkolit rózsáira szedjük és forró sós vízben 4 percig balsírozzuk, majd leszűrjük és hűlni hagyjuk. A mandulával és a paprikaszeletekkel együtt tálba helyezzük, az öntettel alaposan összekeverjük.
Piros zöldség saláta
Mint minden salátának, ennek is az öntet a lelke. Bár illóolajának aromáját a leveles zöldségek, a hagyma, a retek is beleadja, fokhagymás öntet nélkül mégis olyan lenne ez a finom kis saláta, mint egy bálkirálynő smink, parfüm nélkül.
Hozzávalók 6-8 személyre: 250 g vöröskáposzta, 1 fej radicchio, 1 fej lilahagyma, 1 csokor piros retek, 5 evőkanál fokhagymás öntet
Az öntethez kell: 175 ml olívaolaj, 4 evőkanál borecet, 1 teáskanál francia mustár, 1 cikk zúzott fokhagyma, 1 teáskanál méz, só, bors
Elkészítése: A vöröskáposztát finomra vágjuk és beletesszük a tálba az öntettel együtt. Alaposan összekeverjük, egy órán át állni hagyjuk. A radicchiót levelekre szedjük és darabokra tépkedjük, a hagymát és a retket vékony karikákra szeleteljük. A tálban alaposan összekeverjük a káposztával és az öntettel. Kis tálkákban szervírozzuk.
Meleg burgonyasaláta
Hozzávalók: 500 g újkrumpli, 3 evőkanál francia öntet, 3 evőkanál apróra vágott menta, só
Elkészítése: Forró sós vízben héjában megfőzzük a burgonyát. Meghámozzuk, lecsöpögtetjük és még melegen beleforgatjuk az öntetbe. Tálalóedényen azonnal asztalra adjuk.
Francia öntet
Hozzávalók: 175 ml olívaolaj, 4 evőkanál borecet, 1 teáskanál francia mustár, 1 cikk zúzott fokhagyma, 1 teáskanál méz, só, bors
Elkészítése: A hozzávalókat üvegbe tesszük, ledugaszoljuk és fölrázzuk. 250 ml öntet lesz belőle.
Folytatjuk! A következő részben jönnek az édességek.
Kommentek