Japánul a miszó azt jelenti: „az íz forrása”. Fermentált, tejsavas erjesztéssel, tengerisóval (esetenként gabona hozzáadásával) érlelt szójababpüré. Élő élelmiszer. Élő enzimeket tartalmaz, amelyek elősegítik az emésztést. Egyensúlyban tartja a természetes szénhidrátokat, az életfontos olajokat, a vitaminokat, az ásványi anyagokat és a fehérjéket.
Előnyei:
• erőt ad: glukóztartalma növeli energiánkat, télen a hideg ellen véd.
• rossz emésztésnél: élő enzimjei elősegítik a jó működést.
• szépség: táplálja a bőrt, a vért és támogatja a sejt- és szövet felépítését. A bőr és a haj vitalitása fokozódik.
• szívbetegségeknél: linolsavat és lecitint tartalmaz, amelyek feloldják a vér koleszterinjét és rugalmassá teszik az érfalakat. Arterioszklerózisnál, magas vérnyomásnál segítség.
• enyhíti az alkohol és a dohányzás káros hatásait.
• allergia, tuberkulózis megelőzésére javallt.
Felhasználása: levesek, szószok, pástétomok adalékaként, de fűszerként is, só helyett
Adagolás: maximum napi 1 evőkanál felnőtteknek személyenként – gyerekeknek az enyhébb (rizsmiszó, árpamiszó) változatból egy kávéskanálnyi.
Kommentek