A köles remekül és sokoldalúan felhasználható sütemények, fasírtok alapjaként. Így készülhet belőle például ez a tetszetős és finom tortácska.
A kölest először megfőzzük:
1 csésze kölest megmosunk, és 3 csésze vízben 1 csipet tengeri sóval felfőzünk. Forrás után még 20 percig kis lángon hagyjuk. Ha szeretjük a mazsolát, tehetünk hozzá azt is, úgy, hogy külön egy maréknyi mazsolát megmosunk majd röviden felfőzzük, hogy kissé megpuhuljon.
Előkészítjük a mákot:
15 dkg mákot megdarálunk és egy kis vízzel felrottyantjuk, krémszerűvé főzzük, de ne legyen nagyon híg a massza. Miután kihűlt, egy kevés mézet vagy árpamalátát keverünk bele.
A kölesmasszát egy bevizezett csészébe tömörítjük, kiborítjuk, majd két vagy három rétegbe vágjuk – az alsó réteget kenjük be kb. 1 cm vastagon a mákkal, majd ismét egy köles réteg következik, majd ismét egy mák réteg. Piros eperrel díszítjük a csíkos kis tortánkat.
Kommentek