Nem kell szlovák vendéglőbe menni, az otthoni az igazi! Nagyon finom, főként frissen, és nem is kell hozzá sok idő: tapasztalt sztrapacskakészítők szerint mosogatással együtt húsz perc… Gyakorlat kell hozzá, az biztos! Minél többször készítjük, annál könnyebben megy.
Hozzávalók:
1 kg krumpli, 40 dkg liszt, fél kg savanyú káposzta, vagy juhtúró vagy tehéntúró, 2 evőkanál olaj
Elkészítése:
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és robotgépben pépesre turmixoljuk. (Krumplireszelőn is lereszelhetjük) Közben felteszünk egy nagy fazékban kb. 3 liter vizet főni. A pépet kb. 40 dkg liszttel jól eldolgozzuk – jó, ha kézzel keverjük, mert így jobban érezzük az állagát, legyen egy kicsit sűrűbb, mint a nokedli. Egy kis vízzel lágyíthatjuk, ha szükséges. A masszát pár percig állni hagyjuk.
Ezután galuskaszaggatóval a forrásban lévő vízbe szaggatjuk a tésztát. Régen az asszonyok vágódeszkán késsel szaggatták a galuskát, igen nagy munka!
A vízben addig kell főnie a galuskának, amíg meg nem puhul, de vigyázni kell rá, hogy szét ne főjön. Ha nagyobb mennyiségű a tészta, megtehetjük, hogy egy másik fazékban is forralunk vizet, és a galuskák másik felét ebben főzzük ki – így nem fő szét az, amit hamarabb szaggattunk bele. Amikor megfőtt a galuska, leszűrjük, és összekeverjük a párolt káposztával vagy a juhtúróval vagy a tehéntúróval.
A káposzta előkészítése: Akár előző napon is megcsinálhatjuk: lábosban olajat hevítünk és a savanyú káposztát ebben puhára pároljuk.
Megjegyzés:
Igaz, hogy a makrobiotika kerüli a burgonyát, azonban ez annyira finom, hogy évente egyszer-kétszer nyugodtan fogyaszthatjuk, ha szeretjük.
Kommentek