Az okara japán szó és azt jelenti, tiszteletreméltó héj. A szójatejkészítés melléktermékeként megmaradt püré felhasználható sütemények, fasírtok készítéséhez. Értékes szójafehérjét, rostanyagot tartalmaz, és könnyű vele dolgozni, mert jól formázható és tapad, tojás nélkül is. Az okara mélyhűtőben több hétig eláll. Az okarából ízletes édesség készülhet, amit a császármorzsa mintájára okara morzsának neveztünk el. (Lásd a Készítsünk szójatejet, tofut c. cikkünket)
Elkészítése
Az okarát kiolajozott tepsibe tesszük, vegyítünk hozzá megmosott mazsolát, apróra vágott diót, almaszeleteket és közepes lángon sütőben, időnként kevergetve megpirítjuk. Szójatejből készíthetünk hozzá egy vaníliás öntetet: a vaníliarúd közepéből kiveszünk egy kiskanálnyit, és kevés mézzel vagy gabonamalátával felfőzzük.
Változata
Ha nem édesen szeretnénk készíteni, akkor ízlés szerint egy zöldséges változatot is kreálhatunk, úgy, hogy például apróra vágott zöldségekkel reszelt hagymával egy evőkanál olajjal összekeverjük az okarát és időnként kevergetve megpirítjuk. Gombát is tehetünk bele, még pikánsabb lesz. Ha kész, jégsaláta ágyon tálaljuk. Jól illik hozzá a friss zöldsaláta néhány csepp citrommal.
Kommentek