A retek Nyugat-Ázsiából ered. Már a régi egyiptomiak is termesztették. Színre és méretre számos fajtája ismert. A retek fokozza a vérkeringést és étvágygerjesztő. Egyike a legnagyobb vasforrásoknak, de kalcium és nátrium is bőven található benne. Többnyire nyersen fogyasztjuk, de levesbe vagy párolt zöldségköretbe is tehetjük a gyökeresek mellé. A szeletelt sózott és súly alatt préselt retekben akár néhány óra alatt is megindul a tejsavas erjedési folyamat, (akár a hordós káposztában), és ezért nagyon jó hatással van a bélflórára.
Zsenge leveleiből saláta készülhet, ebben jóval több a kalcium, foszfor, a C vitamin és a protein, mint a gyökérben. A levelek és a retekmag hashajtó hatása is ismert. A friss retek leve áldásos az aranyérre, reggel és este 60-90 ml-t kell meginni belőle. Ez az ital a vizelet kiválasztás és az ürítés zavarainál, hólyaghurutnál is javallt. A fent említett adagot fogyasszuk, amilyen gyakran csak lehet. Felső-légúti megbetegedéseknél, például rekedtség, bronchitis, szamárköhögés, igyuk a következő keveréket naponta háromszor: l teáskanál friss reteklé, ugyanannyi méz, pici só.
Kommentek