Sokféleképpen írták már le a fokhagymát: élelmiszer, fűszer, gyógynövény, antiszeptikus szer, szerelmi serkentő vagy az ördögűzés mágikus kelléke. Az ókori birodalmakban legfőbb élelmiszerként és számos betegség gyógyszereként fogyasztották. Kínában hagyományosan ma is beillesztik a diétába. Egészségük, erejük megőrzésére az egyiptomi piramisépítők naponta kaptak fokhagymát. Hippokrátész, a modern medicina atyja, különböző fertőzőbetegségeknél alkalmazta.
Magas a kalcium, a foszfor, a vas, a C és a komplex B vitamintartalma. Átható illatát kéntartalmától kapja, ettől étvágygerjesztő és ez adja csodálatos gyógyerejét, antiszeptikus hatását is. Könnyen beszívódik a mélyebb szövetekbe is, bármelyik szervhez eljut, legyen az bőr, csont, tüdő, mirigyek. A hagyomány nyomán az asztmától kezdve az érelmeszesedésen keresztül, máj és epehólyag problémákig szinte mindenre alkalmazzák. Az ajurvédikus, ősi indiai orvoslás szerint jótékony hatással bír a szívre, aranyérre, köhögésre is.
A fokhagyma fiatalít: méregtelenít, élénkíti a vérkeringést, frissíti a vért, normalizálja a bélflórát. Éterikus olaja oldja a hörgők nyálkalerakódásait. Bőrön át is segíti kiválasztani a méreganyagokat. Rendszeres fokhagymafogyasztás után a bőrön is érződik az átható illat, de ez hasznos, mert nyáron például távol tartja a szúnyogokat és a kullancsokat. Ellenszere a szamárköhögésnek, a tüdőgyulladásnak és a tuberkulózisnak. Az ajurvéda szerint a következő főzetet ihatja a TBC-s beteg napjában háromszor: l gramm fokhagymát, 240 ml tejet, 1 l vizet forraljunk együtt addig, amíg a negyedére le nem fő. Az asztmás betegnek a következőt ajánlja: Meghámozunk egy gerezd fokhagymát, beáztatjuk és fölfőzzük l20 ml árpaecetben. Amikor kihűlt, leszűrjük és ugyanannyi mézet keverünk hozzá. Adagolása: reggel és este egy teáskanállal.
Az emésztőrendszer legjobb természetes gyógyszerének szintén a fokhagymát tartják. Hat a nyirokrendszerre, segít eltávolítani a feldolgozhatatlan, ártalmas anyagokat. Serkenti a perisztaltikát, és az emésztőnedv elválasztást. Vízzel vagy tejjel kevert tört fokhagyma gyógyír bármely emésztési problémára. Antiszeptikus hatású a gyomor és bél gyulladásos állapotaiban. A fokhagyma olaját az emésztőtraktus felszívja, majd részben a vizelettel ürül. Erőteljesen hat a belekre, például kiváló féregűző. Hasmenés, vastagbélgyulladás, vérhas és egyéb bélbajok kezelhetők friss fokhagymával vagy fokhagymakapszulával. Enyhe esetekben elegendő 2-3x1 kapszula. A fokhagyma képes elpusztítani a káros baktériumokat, míg az emésztést segítő baktériumokat érintetlenül hagyja.
Vérnyomást csökkent: mivel oldja a kis artériák görcsét, miközben tágítja az eret, a nyomást csökkenti. Hatására lassul a pulzus, mérséklődik a szívritmus, emellett megakadályozza a szédülést, fulladást, s a gázképződést az emésztőrendszerben. Reumára és azzal kapcsolatos betegségekre is javasolják, gyulladáscsökkentő hatása miatt lumbágó és ízületi gyulladás enyhítésére alkalmas, szájon keresztül fogyasztva vagy közvetlen bőrbe dörzsöléssel. Bizonyított tény, hogy csökkenti a koleszterinszintet, s így segít megelőzni az erek elmeszesedését, a magas vérnyomás kialakulását, a szívinfarktust. A korábbi károsodás nyoma nem tűnik el ugyan, de az újabb infarktus megelőzésében szerepet játszik. Rák ellen is bevethető a fokhagyma, tapasztalatok szerint lassítja a tumor növekedését. Bőrbajok, aknék, pörsenések esetében nyers levével dörzsöljük be a kezelendő felületet. Bőrtisztító hatását csak növeljük, ha ezzel egyidejűleg élelemként is fogyasztjuk a fokhagymát. Segíthet napi 3 kapszula is. Antiszeptikus tulajdonsága miatt sebek és fekélyek orvosa: 1/3 rész fokhagymalevet keverjünk össze 2/3 rész vízzel, és tisztítsuk meg a gyulladt sebet. Csillapítja a fájdalmat.
Kommentek