Babra megy vagy nem babra? Mindenesetre télen több fehérjét fogyasztunk, amit különféle hüvelyes ételek formájában veszünk magunkhoz: sárga és fekete szójabab, adukubab, mungóbab, csicseriborsó, lencse. Ha a hüvelyeseket megfelelően főzzük, éjszakai áztatás után új vízben egy órát fedő nélkül, majd a bab minőségétől függő ideig fedővel vagy nyomás alatt, kuktában, akkor nem fog felfújni, puffasztani.
Adukibab főzése
½ csésze babot 2,5 csésze vízben 5 cm-es darab kombu algával egy csipet tengeri sóval 1 óráig főzünk. A levet leöntjük, 1 csipet sóval ízesítve megisszuk.
Az adukibab tea jó vizeletképző, könnyíti a székletürítést, enyhíti a menstruációs görcsöket, veseerősítő. Vesegyulladásnál kúraszerűen, napi 3-szor igyuk.
A maradék babot vízben még 5-10 percig, pici sóval főzzük. Ha a bab kemény maradna, főzzük még tovább, amíg meg nem puhul. Jó, ha főzés előtt, előző este beáztatjuk.
Gyógyhatás
A főtt adukibab is a vese-hólyag energiakörét erősíti. Javasolt napi adagja 1 evőkanálnyi.
Fekete szójabab főzése
1 evőkanálnyi megmosott szójababot 2 liter vízben addig főzünk, amíg a víz fele elfő. Ezután egy csipet tengeri sóval még 5 percig főzzük.
Gyógyhatás
A levéből napi 3-szor igyunk egy csészényit: hasznos segítség székrekedésnél, elősegíti az állati eredetű salakanyagok eltávolítását, úgy mint zsír, fehérje, só. Ezenkívül nyugtatóan hat a túlzott emóciókra. A főtt babból napi 1 evőkanál fogyasztása javallt, ez a mélyen fekvő szervek (pl. belső nemi szervek) salaktalanítására alkalmas. (Előfordulhat, hogy a bab még kemény, főzzük még egy fél órát. A főzés előtt előző este áztassuk be.)
Kommentek