A hagyma a liliomfélék családjába tartozik, és egyike a legrégebben termesztett kultúrnövényeinknek. A fűszerezés, ízesítés értékes alapanyaga. Közép-Ázsiából, feltehetően Iránból, Pakisztánból származik. Az ókori Egyiptomban is közkedvelt eledelnek számított, a királysírokban fellelhető ábrázolások tanúsítják. Számos nagy indiai monda említi, sőt a Biblia is.
Igazi jolly joker
Hippokrátész orvosi könyveiben szintén említi élelmi értékét. Proteinben és riboflavinban gazdag, kálcium, foszfor, vas, és C vitamin tartalma is jelentős. A hagyma illatát természetes kén-összetevőjének köszönheti, ami csak akkor szabadul fel, ha megvágjuk, vagy megsérül a növény. Ezt az enzimreakciót akadályozza meg a főzés, fagyasztás vagy a szárítás, és ezért
lesz más az illata, csípőssége hőkezelés során. A főtt hagymát egyébként nehezebb is megemészteni. Élénkítő, vizelethajtó és köptető hatása ősidők óta ismert. Számos hagyományos gyógyszer tartalmaz kivonatokat a hagyma különböző részeiből. A hagyma feje
védi a húgyutakat, növeli a nemi energiát, kedvezően hat a fogbetegségekre is. Szára vitaminforrás, thiamint, aszkorbinsavat tartalmaz.
Légzőszervi betegségek - megfázás, köhögés, bronchitis és influenza esetében segítségünkre van: oldja, lazítja a légúti lerakódásokat. Egy recept: egyenlő rész hagymalé és méz keverékéből naponta 3-4 teáskanállal vegyünk be. Télen, közönséges megfázás ellen ez a legbiztosabb megelőző szer. Baktériumölő hatását kutatóorvosok megerősítik. Ha naponta egy fej hagymát alaposan megrágva elfogyasztunk, fogproblémákat védünk ki. A szájban lévő káros baktériumokat 3 perc rágással elpusztíthatjuk. Fájós fogra, ínyre helyezzünk egy kis darab nyers hagymát.
Vastartalma hamar felszívódik, ezért a vérszegénység kezelésében is üdvös. A nyugati orvostudomány legfrissebb kutatásai arról tanúskodnak, hogy a hagyma hatóanyagaival szívinfarktust és egyéb szív- problémákat előzhetünk meg. Többek között kálcium, vas,
foszfor és vitamintartalmának köszönhetően. Kutatóorvosok szerint napi l00 gramm hagyma elfogyasztása hozzásegít a szív-koszorúér, a vérnyomás rendellenességeinek, valamint a trombózis elkerüléséhez és a koleszterinszint csökkentéséhez.
Nyersen vagy főzve?
Hatásos afrodiziákum, mindjárt a fokhagyma után következik. Növeli a libidót, erősíti a nemi szerveket. Élénkíti a nyálkahártya vérkeringését. Szemölcsirtó hatása is ismert, nyers hagymával kell bedörzsölni. Az orosz népgyógyászati hagyományban fülcsöngés és fülfájás elleni szer. Az előbbi esetben hagymalébe mártott pamutrongyocskát dugnak a fülbe, fülfájásnál ugyanezt, melegen. Jótékony a kolerára, csillapítja a hányingert és a hasmenést. Cukrozva hatásosabb.
Természetes gyógyszere a húgyutak betegségeinek is. A húgyvezeték égető érzése esetén például a következő keveréket ihatjuk: 6 gramm hagymát forraljunk föl 500 ml vízben. Akkor vegyük le, ha a víz félig elpárolgott. Szűrjük le, hagyjuk kihűlni. Vizeletrekedés esetén javallt 30 gramm reszelt hagyma, 60 gramm cukor, víz keverékét fogyasztani. Az eredmény hamarosan jelentkezik. Vérző aranyérre is hatásos. Naponta kétszer igya ezt a folyadékot a beteg. Néhány napon belül javulás áll be. A felszeletelt hagyma magához vonzza a mikróbákat, így például az influenzavírust – ki kell próbálni, nem kerül semmibe - a hagymát utána ki kell dobni!
A gasztronómiában sokféle elkészítési módja ismert. Használják levesekhez, szószokhoz, ételekhez fűszerként. Indiában, Japánban lisztben megforgatva ki is sütik. Igen pikáns a fiatal hagyma nyersen, salátának. Gőzének desztillálásából nyert olaj delikátesz ételízesítő.
Kommentek