könyvajánló

Címkék

Abracadabra (1) adukibab (2) advent (1) áfonya (1) aforizma (1) agar agar (2) ajándék ötletek (1) Akaratunk gyógyereje (1) Akaratunk Gyógyereje (1) Aki szépen butáskodik (1) akupunktúra (1) alapanyagok (2) Albrecht Dürer (1) alga (6) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (5) allergia (6) alma (8) almakompót (2) almalé (1) Almásy Katalin (1) alternatív táplálkozás (1) angyal (1) angyalok (1) Anti Saar (1) antropozófia (1) anyatej (1) Apukai perspektíva (1) arame (4) aranygaluska (1) Arany János (1) archetípus (1) árnika (1) árpa (5) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (3) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (4) Azt mondták válnak (1) Az életem ízei (1) A legjobb hely a városban te vagy (1) A lélek szabadsága (1) A szomjas troll (1) bab (4) bableves (4) banán (3) bancha tea (2) barack (2) barackturmix (1) barátfüle (1) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (11) Bart Dániel (1) basemel (1) befőzés (11) bejgli (1) Belső Nóra (1) berkenye (1) Berkenye Pityó (1) Betűtészta Kiadó (1) biobor (1) bioenergia (1) birs (2) birsalma (3) birsalmakompót (1) birsalmaleves (1) Bitches Brew (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodza (1) bodzaital (2) bögrés mákos (1) böjt (8) Boldizsár Ildikó (2) boldogasszony mentája (1) Boldog szülő (1) Bóna László (3) borscs (1) brokkoli (4) brokkolileves (1) brokkoli leves (1) Budapesti kultúrtörténeti séták (1) bukta (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) Burnout szindróma (1) búza (2) búzacsíra (1) búzahús (1) búzás bableves (2) cayenne-bors (1) cékla (9) céklasaláta (1) cékla fasírt (1) chia mag (2) chili (2) chilipaprika (1) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) Cointreau (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) családterápia (1) csalamádé (1) csalán (1) csalánleves (2) csalántea (1) csapati (3) Csapody Kinga (1) Csányi Vilmos (1) cseresznye (3) csicserborsó (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (3) Csigaház (1) Csigó Zita (1) csikung (1) csili (1) csipkebogyó (1) csipkeital (1) csíra (7) csíraleves (1) csírázott (3) csőben sült (1) csokiéhség (1) csokitorta (1) csokoládé (1) Csomagolj ebédet! (1) cukkini (1) cukkíni (1) cukkíni fasírt (1) cukkini krémleves (2) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dagasztás (1) dahl (1) daifuku (1) Das Goetheanum (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) demencia (1) derelye (1) desszert (2) desszertgolyók (1) Dettikéről és más istenekről (1) diéta (3) dinnye (3) dió (6) diólevél (1) diós csiga (2) Dívali (1) Dívali ünnep (1) Dombóvári István (1) Dr. Gyarmati Andrea (1) dr. Katona Edit (1) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (2) édesrizs tészta (1) édesség (4) egészséges táplálkozás (1) egeszsegvar (1) Egyszerűbb gyermekkor (1) egytálétel (1) együttérzés (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) Elekes Dóra (1) élelmiszermentők (1) Élesztő (1) életerő (3) Életválságok meséi (1) elhízás (1) Előfutár (1) Elsa Valle (1) empátia (1) Emyü Gardian (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) érzékenységek (1) est (1) Eszterhai Katalin (4) ételallergia (1) ételek helyrehozása (1) ételek kézzel (1) ételfotó kiállítás (1) ételkészítési módok (2) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) étvágy (1) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) Ez a város egy távoli bolygó (1) fagyi (1) fahéj (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasirt (1) fasírt (2) fast food (1) fa elem (1) fehérjegolyó (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) felhő (1) Fényadó ünnep (1) fényevés (1) fermentálás (1) fogamzásgátlás (1) fogyókúra (8) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (2) föld elem (2) Folyékony kenyér (1) FoodPlay (1) Főzdefeszt (1) főzés (1) főzési módok (4) Főzni szexi (1) főzz évszakok szerint! (6) franciasaláta (1) frissítő ital (2) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonafehérje (2) gabonakávé (1) gabonamagvak (1) gabonapehely szelet (1) gabona fasírt (1) galambvirág (1) galuska (1) garam masala (1) Gellérthegy (1) generációk (1) gesztenye (5) Géczi János (1) gluténérzékenység (6) gluténintolerancia (1) gojibogyó (3) gomba (7) gombaleves (2) gombapörkölt (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) grill (2) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerek (4) gyerekjáték (2) gyerekkönyv (2) gyereknap (1) Gyere velem gyógyítani! (1) gyermekétkeztetés (1) gyógyfű (2) gyógyital (2) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (11) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (2) gyümölcssaláta (3) gyümölcszselé (1) gyúrás (1) hagyma (3) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (3) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) Hamupipőke Facebook-profilja (1) Hamupipőke magmixe (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) házi gyógymódok (1) házi sör (1) Hippokratész leves (1) hízás (1) hiziki (3) Hodnik Ildikó (1) hőkezelés (2) hókifli (1) hokkaidótök (1) hokkaidó tök (1) Holch Gábor (1) holdhatás (1) Holló Kati (1) homeopátia (3) hormon (1) hormontípus (1) Horváth Ildi (1) humusz (1) húsvéti menü (2) időskor (1) időskori betegségek (3) idősödés (1) Így mennek nálunk a dolgok (1) immunerősítés (2) Irány Észak! (1) irodalom (1) iskolabüfé (2) italalapanyag (2) izlés fiziológiája (3) Jakupcsek Gabriella (1) jégsaláta (1) Jézus Szíve Társasága Péceli Idős Otthon (1) Jézus Szíve Társasága Péceli Idős Otthona (1) jin jang (7) joghurt (2) Jorge Bucay (3) juhtúró (1) Julienne (1) kakaós csiga (2) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kapor (2) kaporleves (2) káposzta (9) káposztasaláta (1) káposzta leves (1) karácsony (9) karácsonyi aprósütemények (1) karácsonyi menü (12) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (5) karfiol (4) karfiolkrém leves (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (2) Kávékantáta (2) kecsap (1) kecskealudttej (1) kecskesajt (1) kecsketej (2) kecsketúró (1) Keiya (1) keksz (1) kel (3) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (3) kenyérpirítás (2) kert (1) ketchup (1) KidsOasis (1) kimerültség (1) Kim John Payne (1) királymorzsa (1) kirándulás (1) Kiss Noémi (1) Kiss Ottó (1) Kis viking legendárium (1) kivi (2) Ki szeret igazán? (1) Kneipp-kúra (1) kofu (2) kofugombóc (1) kókuszgolyó (1) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) kókusz kocka (1) köles (15) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) köleses saláta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (2) köles kolbász (2) köles sütemény (1) költői (1) kombu (1) komló (1) kompót (1) Koncz Zsuzsa (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (6) könyvajánló (4) Könyvhét (1) korai kötődés (1) körte (4) köszvény (1) kovászos uborka (3) közkedvelt recept (1) Közös Lábos (4) Krisna-tudatú hívők (1) kroaszan (1) krumpli (1) krumplifőzelék (1) krumplis galuska (1) kuglóf (1) kukorica (4) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) kukta (1) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (2) Laár András (1) lábfej (1) Lajtai György (1) Lámpaoltó pöttyös néni (1) lapcsánka (1) lasagne (1) (1) léböjtkúra (3) lecsó (3) Légy az élet csodálója! (1) lekvár (3) lekváros bukta (1) lélek (4) lélek táplálása (1) lelki-szellemi táplálék (1) lelki egészség (1) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) macska (1) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magnézium (1) magvak (4) magyaros francia lecsó (1) Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (1) Mahasti (1) máj (3) majonézes kukorica (1) mák (7) mákos guba (1) mákos köles (1) mákos kukorica (1) makrobiotika (638) makrobiotika tanfolyam (23) makronauta (586) makro étrend (609) máktorta (1) mandula (1) mangold (1) mángold (1) manióka (1) Manó Kiadó (1) mantou (1) Maros Krisztina (1) Martin Keizer (2) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) mediterrán lecsó (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (2) meghűlés (2) Melegszívű fegyelmezés (1) mélyhűtés (1) menstruációs fájdalom (1) menta (2) méregtelenítés (21) mese (1) meseantológia (1) mesekalauz (1) meseterápia (1) Metamorphoses Meseterápiás Módszer (1) méz (2) mézes sütemény (1) Michelangelo (1) Michio Kushi (2) milánói makaróni (1) Miles Davis (1) Mina Dobic (1) minesztróneleves (1) miszó (9) miszóleves (10) Mi vagy nekem? – Mi vagyok neked? (1) mochi (1) Mochi (1) mogyo (1) mogyoró (1) morzsasüti (1) morzsás karfiol (1) moszat (1) müge (1) mungóbab (2) müzli (1) müzliszelet (1) mu tea (1) nagyszülő (1) Nagyszülők a kispadon? (1) Napkút Kiadó (1) napozás (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) napraforgó csemege (1) narancs (2) narancsleves (1) naspolya (1) nevelés (2) nishime (5) nituke (2) női ciklus (2) Nők Lapja (1) nori (5) nori alga (1) November elseje (1) Növényi Norbert (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) Odüsszeusz (1) okara (7) okarafasírt (1) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) Olvasás Éjszakája (1) öngyógyítás (1) öninterjú (1) önismeret (1) önterjú (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) Őszi kék (1) Otthon (1) öt elem tana (10) padlizsánsaláta (2) palacsinta (2) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (3) paprikakrém (1) paprikalekvár (2) paradicsom (6) paradicsomlé (1) paradicsomos káposzta főzelék (1) paradicsomos lencse (1) paradicsomos pesto (1) parajfőzelék (1) Párducpompa (1) parkáp (1) pástétom (2) patiszon (1) pekándió (1) penne (2) pepperonáta (1) pestoszósz (1) pesto szósz (1) pickels (1) Pieta szobor (1) pihenés (1) pipiske (1) Pirosmadár (3) piros gyümölcsök (2) Piros madár (3) piskóta (2) pizza (2) pofézni (1) polenta (1) Pöttyös néni (1) praktikák (1) pránaevés (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (2) pünkösdirózsa (2) puri (1) quinoa (2) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rádióműsor (3) rakottas (1) rakott kelkáposzta (1) Ranjeet Singh (1) Ránky Edit (1) rántott leves (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatouille (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) relaxáció (2) Rémoulade (1) reneszánsz süti (1) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) répatorta (1) retek (5) reuma (2) ribizke (1) ribizli (1) Ridikül (1) rigó (1) Rigó Kata (1) rizs (7) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsfasírt (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizspuding (1) rizst (1) rizstészta (4) rizs sütemény (1) Rofusz Kinga (1) rokfort (1) rozs (1) Rudolf Steiner (1) rukkola (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (13) salátakatáng (1) Saly Noémi (1) sárgabarack (1) sárgaborsó (1) sárgaborsóleves (1) sárgadinnye (1) sárgarépa (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (4) Savarin (1) Scolar Kiadó (1) serpenyős alma (1) Sértések és sértődések (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) sodó (1) Soma Mamagésa (1) sör (1) sörfőzés (1) Sörivók zsebkönyve (1) Sörkönyv (1) sóska (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárga (1) spárgaleves (1) spenót (6) spenótos pesto (1) spiritualitás (2) sport (1) Stahl Judit (2) stangli (1) Steve Biddulph (1) stressz (2) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült répa (1) sült tofu (1) súlygyarapodás (1) súlyprobléma (1) superfood (1) sushi (1) sütemény (7) sütőtök (10) sütőtökleves (1) Szalma Edit (1) szamóca (1) szamósza (4) Szécsi Noémi (1) szeder (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szellemi fejlődés (1) szem (1) személyiség (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szerelem (1) szervóra (1) szezámmag (2) szezámmagos vaj (1) szezámolaj (2) szezámsó (3) szezámvaj (1) szieszta (1) szilva (6) szilvaleves (1) szilvásgombóc (1) szilva fagylalt (1) szilveszter (1) szilveszteri menü (1) Szimpla kert (1) szinusz hullám (1) Szó-csönd (1) Szögyal Rinpocse (2) szója (5) szójabab (4) szójababkrém (2) szójaszósz (1) szójatej (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szörp (1) szószok (1) sztrapacska (1) Szukák főztje (1) születésnap (1) szushi (1) szusi (7) tabuli (1) tahin (4) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (4) tavaszi tekercs (1) tea (4) tejbegríz (1) Tejeda Erika Anna (1) tejfokozó (1) tél (4) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) természetgyógyász (1) természetgyógyászat (1) terrine (1) testsúly (1) tészta (4) Tibeti hagyomány (1) Tisza Kata (1) tócsni (1) tofu (23) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (2) tofus brokkolileves (1) tofus penne (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tök (3) töltike (2) tönköly (1) török édesség (1) török konyha (1) Tóth Krisztina (1) Tóth Vera (1) tudatos táplálkozás (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (2) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (6) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) Újratervezők Az autizmus spektrummal élőkért Egyesület (4) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) Unicef (1) úritök (1) útipatika (1) uzsonna (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (3) vargabéles (1) vargányagomba (3) Varró Dániel (3) vega (1) Vegetáriánus Fesztivál (4) vers (5) Villu világa (1) Vinaigrette öntet (1) virágevők (1) virágszirom (2) virágtea (2) vitaminital (1) vitaminok (10) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (4) vöröslencse (1) wakame (4) waldorf (1) Waldorf-pedagógia (1) Weöres Sándor (1) zab (6) zabcibere (1) zabital (1) zabkása (1) zabkorpa (1) zabpehely (5) zabpehelykeksz (1) zacher (1) zeller (3) zellersaláta (1) zöldbab (2) zöldborsó (1) Zöldi Gergely (1) zöldség (15) zöldséges fészek (1) zöldségköret (1) zöldségleves (4) zöldségsaláta (1) zöldség saláta (1) zöld paradicsom (1) zöld tea (1) Zseblámpás mesék (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) boldog gyermek (1) Címkefelhő

Friss kommentek

Nagyra értékelt leveles zöldségféle és kitűnő eledel a káposzta. Testépítő és tisztító kúrákhoz hatása világszerte elismert. Az emberiség a kezdetek óta fogyasztja. A mediterrán területekről a görögök és a rómaiak terjesztették el. Leveleinek és fejének alakja, mérete és színe szerint osztályozzák.

Magas ásványi anyag-, vitamintartalma és alkálikus sói miatt értékelhetjük. A zöld színű fejeskáposzta gazdag A vitamin forrás. Tartalmaz még kalciumot, foszfort, klórt, vasat, ként, viszonylag sok jódot, valamint C és komplex B vitamint. Klór és kén kombinációjának köszönhetően tisztítja a gyomor nyálkahártyáját és a béltraktust, de ezt a hatást az ajurvéda szerint csak akkor érjük el, amennyiben a káposztát vagy levét nyersen és só nélkül fogyasztjuk. Fertőzések, fekély és más emésztőszervi rendellenességek kiegészítő kezeléséhez ajánlatos a fogyasztása.

A káposzta emészthetetlen alkotóelemei serkentik a székletürítést. A nyers káposzta a székrekedés ellenszere. Rögtön hat, kellemetlen utóhatás nélkül. Sózzuk meg kicsit a lereszelt káposztát, szórjunk rá őrölt feketeborsot, és citromlével ízesítsük. A nyers káposztalé U vitaminja révén szinte csodával határos módon hat a nyombélfekélyre. Az U vitamin főzés következtében hatástalanná válik! Igyon meg a beteg naponta háromszor 90-l80 gramm káposztalevet. A kezelést természetes diéta egészítse ki. A káposztalé zeller, ananász, paradicsom és citrusfélék levével keverve és hűtve még ízletesebb. Ha nincs gyümölcscentrifugánk, megteszi az is, ha napjában 4-5-ször nyers káposztát rágcsál a beteg.

A káposztában újabb kutatások során olyan anyagot találtak, amely meggátolja a cukor és más szénhidrátok zsírrá alakulását. Ezért ajánlható fogyókúrázóknak is előszeretettel. Tehát, aki meg akar szabadulni fölösleges kilóitól, legegyszerűbb, ha rendszeresen fogyaszt káposztasalátát. Amíg l00 gramm káposztából 27 Kcal energia lesz, ugyanannyi búzakenyérből 240! Kevés kalóriaértéke mellett biológiai értéke igen magas. Ráadásul könnyen emészthető és tartós telítettséget érez tőle az ember.

Levelével fekélyeket, sebeket, pattanást, psoriasist, égési sebet, reumás testrészeket is borogatnak. Legjobb, ha erre a célra a külső, vastagabb, zöld leveleket használjuk. Előzőleg meleg vízben alaposan mossuk és töröljük meg. Távolítsuk el belőle a vastag ereket, majd sodrófával gyúrjuk meg, hogy lelapuljon. Melegítsük meg és csak a beteg felületet borogassuk be vele. A levéldarabot pamutanyagra helyezzük rá és puha gyapjúkendővel takarjuk be, rugalmas pólyával rögzítjük. A borogatás éjjel-nappal rajta lehet a gyógyítandó felületen, közben cseréljük a levelet, ha elvékonyodik, vagy színe megváltozik. Ilyenkor a testfelületet alaposan mossuk és töröljük meg. (Ha kis felületet kezelünk, vágjunk akkora csíkot a káposztából.)

Kimutatták, hogy a káposzta több olyan anyagot tartalmaz, amely erősíti az immunrendszert, és megakadályozza a korai öregedést. Idős embereknek különösen ajánlott a fogyasztása. P és C-vitamin összetétele révén erősíti az érfalakat, és megakadályozza az epekőképződést is.

A káposzta nyersen, salátának, párolva, főve is fogyasztható. Nyersen a legjobb, mert a főzéssel értékes tápanyagokat veszít. A nyers káposzta könnyebben emészthető, mint a főtt, sőt, minél tovább főzik, annál emészthetetlenebb. A tejsavas erjesztésű savanyú káposzta egész éven kitűnő vitaminforrás. Sokkal egészségesebb savanyítószer, mint az ecet. A tejsavbaktériummmal kezelt zöldségek jótékony hatással vannak a savas vér okozta betegségekre, mint például a reuma vagy a rák.

Nyáron a kovászos uborkához hasonlóan érleljük, természetesen gyalulva. Télen át szintén savanyíthatunk otthon káposztát, az egész család téli vitaminigényét fedezi. Nem szükséges hozzá fahordó, egy ötliteres befőttesüveg is megteszi, amely minden háztartásban akad.

A következő bejegyzésben a hordós káposzta receptjét osztjuk meg Olvasóinkkal, érdemes felkészülni!

Címkék

Címkék: vitaminok káposzta

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://makronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr943346280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tréfás kedvű felhasználó 2011.11.09. 16:53:01

szabad tudni mik ezek a legujjabb kutatasok?
legjobb tudomasok szerint semmi sem fogyaszt, csak az, hogy ha kevesebb kaloriat eszik meg az ember, mint amennyit fogyaszt. Ez napi 500 kaloriadeficit eseten heti saccperkb fel kilo. Kaposzta se nem hizlal, se nem fogyaszt, attol meg lehet benne rengeteg egeszseges tapanyak es kaloriaszegenyseget is hiba lenne elvitatni. Csak nem fogyaszt...

Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2011.11.09. 19:52:10

Elnézést, ha félreérthetően fogalmaztam. Ha nem is kifejezetten fogyaszt, mindenesetre erőteljesen megakadályozza a további hízást, a hízás mértékét gátolja, tehát nem hízik tőle, aki fogyasztja.

tréfás kedvű felhasználó 2011.11.10. 14:31:32

@Makronauta: szia! nyugi, nem kotekedni akarok :)
csak szerintem egy altalanos felreertes, hogy valamilyen kaja fogyaszt, a "hizas merteket gatolja". Igen, olyan ertelemben gatolja, hogy ha az ember ezt fogyaszt kaloriadusabb elelem helyett (pl. zsir kb 9 Cal/g, szenhidrat kb 4 Cal/g) es ugyanannyit (pl 100 gramm zsir helyett 100 gramm kaposztat), akkor kevesebb a kaloriabevitel, kvazi tobb az esely a kaloriadeficit kialakulasara. Gondolom ezen alapul a hirhedt kaposzta tisztito/fogyaszto kura, amit ettol fuggetlenul senkinek nem tudnam jo szivvel ajanlani, mert bar sok jo dolog van benne, rengeteg dolog meg nincs, aminek a szervezetnek szuksege van (akar zsir is). Mertek a fontos, es aki fogyni akar, annak kulon odafigyelni, hogy mennyi a nap vegen az egyenleg. Es turelem...
Felreertesek elkerulese vegett nem vagyok szakerto, csak olvasgattam ezt-azt a temaban. Van egy nagyon jo oldal, ha megtalalom, akkor idetolom a linket!

udv

tréfás kedvű felhasználó 2011.11.10. 14:33:21

ok, meglett! szerintem erdemes atolvasni, aztan mindenki azt csinal ugyis amit akar :)
www.acaloriecounter.com/weight-loss.php

kellemes hetet!

[c] 2011.11.10. 17:52:10

@bl: "legjobb tudomasok szerint semmi sem fogyaszt, csak az, hogy ha kevesebb kaloriat eszik meg az ember, mint amennyit fogyaszt."

Ez nem ilyen egyszerű, szvsz. Az anyagcsere "sebessége" és minősége befolyásolható, ennek leghatékonyabb módja az izomszövet térfogatának növelése - ebben az esetben nem azért fog fogyni az ember, mert kevesebb kalóriát visz be (nem szükséges feltétel), és nem is (illetve nem csak) amiatt, amennyit az edzés során konkrétan elégetett, hanem azért, mert az izomtömeg-növekedés megemelte az alapanyagcsere-szintet.
A termogenikus zsírégetők is ezt a hatást célozzák meg, csak megterhelik a szervezetet.

Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2011.11.10. 20:47:43

Kedves bl, köszönjük a linket! Egyetértek, a mérték mindenben fontos. Tea fan megjegyzése nagyon igaz; az anyagcsere minősége befolyásolható az izomszövet térfogatának növelésével. Szóval a siker titka a személyre szabott táplálkozás és testedzés együtt... Akár holnap ki is lehet próbálni a "konyhai edzést": jön a hordós káposzta receptje - és kellemes, káposzta taposó időt jósolnak a hétvégére.

tréfás kedvű felhasználó 2011.11.11. 10:58:42

@tea fan: izomszovettel teljes mertekben egyetertek! de epp ebben az esetben a kaposzta, mint olyan, tul sokat nem segit ;-)

termogenikus zsiregetokrol, mint olyan, meg nem hallottam, de megnezem majd, nem art tagitani a latasmodot!

tréfás kedvű felhasználó 2011.11.11. 11:00:34

@Makronauta: szivesen keszitenek/ennek fincsi savanyukaposztat, de a vilag eme szegleteben nehezebb hozzajutni megfelelo dolgokhoz es hely se nagyon akad! Hatha lehet kisebb mennyisegben is kesziteni ilyet..lehet-e?

Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2011.11.11. 11:16:14

Persze, lehet kisebb adagot készíteni. 5 literes befőttes üvegben például - a receptjét a mai cikkben írtam le. Sok sikert és jó étvágyat - majd úgy 1-2 hét érlelés után!

[c] 2011.11.13. 21:33:55

@bl: "de epp ebben az esetben a kaposzta, mint olyan, tul sokat nem segit ;-) "

Ez igaz :) De vannak olyan tápanyagok, amelyek befolyásolhatják az anyagcserét, szóval nem kizárt, hogy a káposztának is van ilyen hatása, ugyanakkor kizárólag ezekre alapozni a fogyást nyilván botorság.