A szemtermést borító toklász színe szerint van fehér, vörös, szürke és sárga köles. Az egyik legősibb, kicsi, gömbölyű, nálunk legtöbbször aranysárga gabonánk, mint egy kis napocska, fényt és meleget ad a szervezetünknek. Hidegben, nyirkos időben fogyasszunk belőle hetente akár többször is.
Alacsony sikértartalma miatt kenyérsütésre nem használják, de például felfújtak, fasírtok készítésére ez a legalkalmasabb gabona. Kölessör is van! A címben jelzett kölespuding elnevezés talán túlságosan előkelő, mert koránt sem olyan krémes ez a puding, mint a szokásos. Tejjel, liszttel bizonyára krémesíthető, ám mi most a legegyszerűbb receptet osztjuk meg:
Elkészítés
Először megfőzzük a gabonát:
1 csésze kölest megmosunk, és 3 csésze vízben 1 csipet tengeri sóval felfőzünk. Forrás után még 20 percig kis lángon hagyjuk. Ez a főtt köles alapja lehet bármilyen más köles ételünknek – mint például fasírt, sütemény, köret.
Egy maréknyi mazsolát megmosunk majd röviden felfőzzük, hogy kissé megpuhuljon.
Tálalás
A tányérra szedőkanállal vagy fagylaltos kanállal félgömböt halmozunk, mazsolaszemekkel, almadarabokkal, kompóttal egészítjük ki. Ha édesebben szeretnénk enni, a kölesbe vegyíthetünk egy kis mézet vagy gabonamalátát. A fotón kínai mazsolát is tettünk hozzá, ami kifejezetten vitalizál.
Gyógyhatás:
Lúgosító gabonaféle, bázikussá teszi a vért, vérünk sav-lúg egyensúlyát helyrebillenti, és erősíti a legyengült immunrendszert - ezért gyógyító hatású mindenféle betegség esetén. Savasodás, gyomorsavtúltengés, vese- és hólyaggyulladás esetén javasolt a fogyasztása.
Kovasavtartalma jelentős, ezért jót tesz a hajnak, bőrnek, körömnek – sőt a kötőszövetnek (kötőhártya, nyálkahártyák) és a belső szerveink burkainak is. Erősíti a fogakat, a csontozatot. Csonttörés, artrózis és érelmeszesedés esetén is ajánlott. Végül, de nem utolsó sorban a köles gluténmentes, ezért gluténintolerancia, lisztérzékenység esetén is fogyasztható.
Kommentek