Gluténallergia vagy gluténintolerancia – nagyon sokakat érint. A glutén egy természetes protein, mely megtalálható a búzában, az árpában, és a rozsban.
Aki gluténallergiában szenved, annak a szervezete nem képes megemészteni a glutént, így tehát e három gabonát semmilyen formában nem fogyaszthatja. Lisztérzékenység, vagyis cöliákia esetén sem fogyaszthat a beteg glutént. A lisztérzékenység egy örökletes autoimmun betegség, mely gluténfogyasztás hatására a vékonybél károsodását okozza. Ismert még egyfajta krónikus bőrgyulladás (dermatitis herpetiformis), mely hólyagos, herpesszerű égő, viszkető sebek kialakulását okozza a test különböző részein. A gluténfogyasztás általában még tovább rontja a helyzetet, a tünetek enyhítése céljából kerülni kell a gluténtartalmú ételeket.
Érdemes megnézni a készételek, termékek csomagolásán feltüntetett adalékokat, hogy mit tartalmaz az élelmiszer, mert előfordulhat, hogy nyomokban tartalmaz például búzalisztet, ami károsan befolyásolhatja a beteg állapotát. Sok migrénes beteg tapasztalatból tudja, hogy a fájdalom erősebb lett glutén fogyasztás hatására, így a migrénes fejfájásra hajlamos embereknek is kerülniük kell a búzát, a rozsot és az árpát. A legújabb kutatások bizonyítják, hogy az autizmus kialakulásában jelentős szerepet tölt be a glutén. Ezért az autizmussal született gyerekeknek javasolt a gluténmentes étrend, így a betegség komplikációi elkerülhetőek.
A fogyókúrázók körében is egyre népszerűbbé vált a gluténmentes étrend, mert rendkívül hatásosnak bizonyul. Eleve kimarad a kenyér, ami hizlal, helyette sok zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt a fogyókúrázó – nyersen, párolva – ezek alapvetően tisztítanak és felpörgetik az anyagcserét is. Azonban minden fogyókúrát össze kell kötni elegendő mozgással, pihenéssel és a megfelelő folyadékfogyasztásra is ügyelni kell.
Mit fogyasszanak, akik nulla gluténtartalmú étrendet szeretnének követni?
Általában bármit, amiben nincsen glutén. A gluténmentes szakácskönyvekben hús-és tojásételek mellett tejet és tejterméket is találunk, ám gyakori tapasztalat, hogy a gluténérzékenység nem jár egyedül: éppen tejallergiával (tejcukor és tejfehérje allergia) párosul, az érintett az állati fehérjére is érzékeny, nem beszélve az állati fehérjék hormontelítettségéről. Amennyiben megteheti, próbálja ki a kiegyensúlyozott vegetáriánus táplálkozási formát, jó, ha vegyszermentes termelésből származnak az élelmiszerek.
Ajánljuk a gabonák közül a kölest, a barnarizst, a kukoricát, ezek lisztjeiből készült tésztákat, ezenkívül mindenféle idényzöldséget, hüvelyeseket és gyümölcsöket. Az érdeklődők receptjeink között is sok-sok finomságot találnak!
Ha esetleg valaki nem tudná megjegyezni, mely gabonák tartalmaznak glutént, jusson eszébe a népdal szövege: „Ritka búza, ritka árpa, ritka rozs, ritka kislány, aki takaros!” Innen biztosan megjegyezi. Lehetséges, hogy a népi bölcsesség a lisztékenységre céloz?
Kommentek