A kínai öt elem tana szerint a Föld (jin) és Ég (jang) erőinek mozgásában öt ciklust különböztetünk meg, melyeket fa, tűz, föld, fém, víz szimbólumokkal jelölnek. Ha ismerjük, mit is jelentenek, hogyan nyilvánulnak meg az emberi szervezet működésében, illetve a táplálékainkban, étkezésünkkel is elősegíthetjük optimális egyensúlyunkat.
Milyen táplálékokat válasszunk?
A lefelé irányuló, stabilizáló energia neve föld, mely az érett nyárban, az aranyló teliholdban nyilvánul meg. A föld jelképezi a közepet, így azok a szervek tartoznak hozzá, amelyek a test közepén helyezkednek el: gyomor, lép, hasnyálmirigy, ezenkívül minden, ami folyékony, ami folyik a szervezetben, tehát a különböző testnedvek, mit például a vér, a nyirok, a nyálkahártyák, a bél nedvei, és az emésztőnedvek, az anyatej.
Ide tartozik az energiaáramlás is, mint finomenergia. Mindezekért a lép a felelős. A föld elemet, így a hozzá tartozó szervek működését is támogatja minden növény, mely a föld közelében terem, kerek formájú, sárga, barnás színű és édes: zöldségek közül például a tökfélék, az édesgyökér gumója, a csicsóka, a krumpli, a zöldborsó (őszi termése), a csicseriborsó, a paradicsom és a padlizsán.
A föld elem gyümölcsei a mazsola, édes alma, édes cseresznye, dió, gesztenye, málna, szeder, ringlószilva, őszibarack, sárgabarack, kókuszdió, datolya, banán, ananász, mangó, füge, licsi.
Gabonái a köles, a kukorica (annak ellenére, hogy tűz elem is van benne, a színe és édes íze révén a földhöz is sorolható), az édes rizs (kicsi, kerekszemű) és a hajdina. Sűrítésre használják a tápiókát.
A föld elem fűszerei: édesgyökér, sáfrány, kurkuma, curry, vanília, fahéj. Olajok: dióolaj, olívaolaj, szezámolaj, szójaolaj. Egyéb adalékok: tojás, méz, vaj, tejszín, nádcukor, juharszirup, gabonamaláták.
Hogyan hat az édes íz a szervezet működésére?
Harmonizál, lazít, puhít. Nedvesít, tágítja az emésztőtraktust, befolyásolja a szívműködést is. Az édes meleg tonizál, az édes hideg nyugtat. Azonban, ha túl sok édességet fogyasztunk, az jin túlsúlyhoz vezet, ennek következtében sérülnek a szövetek, hajhullás, csontfájdalmak léphetnek fel. A lép energiahiányának tünetei például: szájszárazság, száraz nyálkahártyák.
Jótékony hatással bír ilyenkor a köles, a kukorica, a tofu, a sárgarépa, a zeller, az édesburgonya, az édesgyökér, a retek. Amennyiben a lép jang, különböző teák segítenek: kukoricabajusz, áfonya, palástfű, és a kenyérital, a citromlé. Ha viszont inkább jin állapotú a lép, segít a korianderrel fűszerezett csillagánizs tea.
A föld elemet erősítő gyógyteákat a következőkből készíthetjük: édesgyökér, jázmin, babhéj, ginzeng, levendula, zsálya, rozmaring, kakukkfű, hársfa, málnalevél.
Késő nyári főzési módszerek
Ha lehetőséget találunk, fűtsük szénnel a tűzhelyet, jó ilyenkor tábortűznél, forró hamuban sütni almát, kukoricát, tököt, gesztenyét, krumplit. Főzéshez a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, (lásd: nishime) és kevés olajban vagy kevés vízben fedő alatt gőzöljük. Elérkezett az ideje a szilvalekvár főzésének, rézüstben, hosszú ideig kavargatjuk – lehetőleg szabad tűzön, amíg kellően besűrűsödik. Édességét saját cukortartalmától kapja. Az olajban tartósítás szintén a föld elemhez tartozik. Főző és tároló edényeink az időszaknak megfelelően a porcelán, az üveg, a kerámia és a cserépedény.
A föld típusú ember
Szinte önmagában nyugszik, szeret énekelni, fütyülni, jellemzi az intellektus. Neki való kő a borostyán és a karneol. Hogy kiegyensúlyozottságából ne billenjen ki, természetesen nem csak a saját eleméhez tartozó táplálékokat kell fogyasztania. Legyen jelen étkezésében harmonikusan mind az öt elemnek megfelelő körforgás, gabonákban, zöldségekben, színekben, ízekben egyaránt.
Kommentek