Csak a szamarak és a turisták mennek a napra – milyen igaz ez a német közmondás! A felvilágosító cikkek nem győzik hangsúlyozni, hogy 10-17 óráig ne tartózkodjunk a napon, kánikulában védjük bőrünket megfelelő faktorú krémekkel, lenge ruházattal, ami a legnagyobb testfelületet betakarja, és ha csak lehetséges, elsötétített hűs szobában tartózkodjunk. Hőségben enni se nagyon kíván az ember, inni viszont ajánlatos!
Elöljáróban szólnunk kell a fáradtságűző energiaitalokról, ezek már a legfiatalabb korosztály egészségét is veszélyeztetik. Egy doboz energiaital koffeintartalma legalább három, de akár tíz kávéval is felér. A nyári bulizós időszakban sem árt odafigyelni a gyerekekre, mit is fogyasztanak!
A túlzott energiaital-fogyasztás által előidézett mesterséges pörgés annyira megterheli a szervezetet, hogy hatására felbomlik az alvás-ébrenlét ritmusa, amely hamar azt eredményezheti, hogy napi hat-nyolc ital szükséges a megfelelő koncentrációhoz. Ez a koffein-túladagolás tüneteit is előidézheti: erős hányingert, hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot és álmatlanságot. A mértéktelenség hosszabb távon szívritmuszavarhoz, magas vérnyomáshoz vagy zsíranyagcsere zavarokhoz vezethet.
Természetes frissítők
Jó tudni, hogy melegben frissít az enyhén kesernyés íz. Nassolhatunk sótlan pirított olajos magvakat, (napraforgómagot, tökmagot, szezámmagot, pisztáciát), ihatunk pörkölt gabonakávét, vagy egy hosszú jegeskávét. Hűsít a mentatea, a bodzatea, a szójatej, a rizstej. A zöldtea rizstejjel, pici mézzel fenséges ital! A gyümölcsöket együk a megjelenés sorrendjében.
Mindet, ami kerek, édes és piros, sárgás vagy narancssárga, így például cseresznyét, epret, málnát, sárgabarackot, szőlőt, paradicsomot, sárgadinnyét, görögdinnyét. Hűsítenek a trópuson, mediterránon termett gyümölcsök, zöldségek is, és az ezekből készült frissen préselt levek ásványvízzel keverve. A paradicsomitalhoz tegyünk egy kevés őrölt borsot, a gyümölcslevekhez őrölt fahéjat – ezek vírusölők.
Főzés hőségben?
Forró nyárban azzal teszünk jót magunknak, ha nem terheljük meg az emésztésünket húsokkal, zsíros, sós, sült ételekkel, hanem az évszaknak megfelelő természetes minőséget választjuk. Szinte csak nyers ételeken is elvagyunk, de alkalmazhatunk könnyedebb főzési technikákat is: legjobb az apróbb darabokra vágott, rövid ideig vízben, vagy kevés olajon párolt idényzöldség, például sárgarépa, borsó, spárga, brokkoli, mellé nyers, nagy levelű zöldsaláta élénkítő fűszerezéssel, reszelt gyömbérrel, almaecettel, citrommal, friss konyhafüvekkel.
Hűtő hatásával kiegyensúlyozza az évszak forróságát a szójasajt, a tofu, meg a gomba is. A péktermékek közül válasszuk a teljes kiőrlésű gabonákból készült biotésztákat. Nyáron előnyös a főtt, egész szemes, csöves kukorica, vagy a darájából készült kása, hűvösebb, nyirkos napokon a köleskása. Ne feledkezzünk meg a jó minőségű sóról, nyáron a shoyu szójaszósz és a rizsmiszó élvez előnyt. Ha csak tehetjük, főzzünk szabad tűzön! Jobb ízű az étel, ha Ég Apa és Föld Anya is velünk együtt főz, és mi is kellemesen lazíthatunk a fák árnyékában. Vízparton még jobb.
Kommentek