Hozzávalók:
jégsaláta, arame alga, újhagyma, citrom, préselt hónaposretek, agar-agar
Elkészítés:
A hónaposretket előző nap vagy néhány órával az elkészítés előtt tengeri sóval besózzuk, és egy tányérral letakarjuk, 1 kg-os súllyal lepréseljük. A sózott, préselt zöldségek a tejsavas erjesztéssel készített savanyúságokhoz hasonló minőséget képviselnek, serkentik az emésztést, támogatják a bélflórát, mivel már nem teljesen nyersek, könnyebben emészthetők.
A préselt retek levet ereszt, ezt leöntjük és agar-agar porral röviden felfőzzük, majd egy tányérba kb. 1 centi vastagon kiöntjük, hagyjuk megdermedni. Ebből egy tetszetős rózsaszín zselé lesz, amit kockákra vágunk és a kész salátához keverünk.
Az arame algát legalább 10 percre beáztatjuk, majd néhány percig főzzük. Egy tálba beletépkedjük a jégsalátát, megmossuk, majd hozzávegyítjük a karikára vágott újhagymát, a citromszeleteket, a retket, a főtt algát és a retek levéből készített zselékockákat. Ízlés szerint sózzuk és citromlevet csöpögtetünk rá.
Változata:
A megfőzött arame algához reszelünk ízlés szerint sárgarépát (citromreszelőn), apróra vágott zöldhagyma szárral vagy metélőhagymával keverjük, citromlével, pár csepp szójaszósszal ízesítjük. Néhány csipet reszelt céklától élénk színt kap.
Ím nyakon öntjük a kedves Olvasót néhány öntet ötlettel, hogy ne folyton a kész, tartósítószeres porokra, gyári (húsz százalékos) ecetekre, majonézekre fanyalodjanak – amelyek nem egyszer „kiütéssel győznek” sőt még hascsikarás is lehet a vége…
Egyszerű, frissítő öntet ötletek:
A zöldségeket a maguk természetességében is fogyaszthatjuk, de általában azért felöltöztetjük a salátákat, valamilyen öntetet készítünk. Azt is mondhatjuk, hogy az öntet a saláta aurája: kihozza az ízeket, harmonizálja a fűszeres aromákat, összeköti a kellemest a hasznossal, azaz táplál, egyben ízlésünket is kielégíti.
Öntet készítése közben a kínai öt elem tana szerint komponálhatunk ízekkel, színekkel, formákkal, állagokkal. Külön is elkészíthetjük, előre, ám spontán a salátára is kerülhetnek az összetevők. Csak természetes anyagokat eresztünk össze, mindegyik alkotóelem könnyen emészthető (hiszen nem tartalmaznak például romlandó tojást vagy tejterméket). Ha lehetséges, az öt elem szerint legalább hármat használjunk fel, de akár mind az ötöt, vagyis legyen benne savanyú, édes, kesernyés, csípős és sós íz. Jót tesz testnek, léleknek, ha az öt alapszín is megjelenik: zöld, piros, sárga, fehér, fekete (ez utóbbi például arame alga, ld. a Tarka saláta receptjét)
Általában ezekkel az adalékokkal komponálunk:
savanyú: citromlé, borecet, almaecet, umeboshi szilva ecet,
kesernyés: nem kell extrém keserű ízre gondolnunk, a zöld levelű salátáknak úgyis természetesen enyhén keserű ízük van, és ez nagyon fontos, mert az emésztést serkenti!
édes: méz v. rizsmaláta
csípős: mustár, csípős fűszernövény, pl. zsázsacsíra, retek, torma, fokhagyma, hagyma
só: tengerisó, tamari vagy shoyu szójaszósz, miszó vízben feloldva,
olaj: olívaolaj, tökmag- vagy szezámolaj – az olajban oldódó vitaminok miatt is fontosak, meg azért is, mert például a vegetáriánusoknak fontos fogyasztaniuk valamennyi jó minőségű növényi zsiradékot.
Színesítés, dúsítás: apróra vágott petrezselyem zöldje, zeller zöldje, friss kapor levél, metélőhagyma, apró kockákra vágott piros színű paprika, ezenkívül olajos magvak, pl. szezámmag, napraforgó vagy tökmag, fenyőmag, dió (egyben, de a nagyobb magvakat apríthatjuk is)
Az adagolásnál ügyeljünk a „kevesebb több lett volna” elvére, tehát ne édesítsük, ne sózzuk agyon, és ne tocsogjon olajban a salátánk. Utólag mindenki ízlés szerint ízesítheti még a saját adagját.
Mézes-citromos öntet
HOZZÁVALÓK: 4 evőkanál citromlé, 2 evőkanál méz, 3 evőkanál olívaolaj, só és bors. A hozzávalókat öntsük üvegbe, dugaszoljuk le és rázzuk össze. 150 ml öntetet kapunk.
Illik: zöld salátákhoz, de gyümölcssalátához is.
Fokhagymás öntet
HOZZÁVALÓK: 175 ml olívaolaj, 4 evőkanál borecet, 1 teáskanál franciamustár, 4-5 cikk zúzott fokhagyma, 1 teáskanál méz, só és bors
A hozzávalókat beletesszük egy üvegbe, ledugaszoljuk és alaposan összerázzuk. 250 ml öntet lesz belőle.
Jól illik: gombasalátához, krumplisalátához.
Francia öntet
HOZZÁVALÓK: 175 ml olívaolaj, 4 evőkanál borecet, 1 teáskanál francia mustár, 1 cikk zúzott fokhagyma, 1 teáskanál méz, só, bors
A hozzávalókat üvegbe tesszük, ledugaszoljuk és fölrázzuk. 250 ml öntet lesz belőle.
Jól illik: piros leveles zöldségekből – vöröskáposzta, radicchio, piros retek, lilahagyma - készült salátához, de a krumpli salátát is feldobja.
Zöldfűszeres öntet
HOZZÁVALÓK: 175 ml olívaolaj, 4 evőkanál almaecet, vagy citromlé, 1 teáskanál méz, 1 cikk zúzott fokhagyma, 2 evőkanál apróra vágott, friss konyhafű keverék (menta, petrezselyem, kakukkfű, metélőhagyma), só, bors
Jól illik párolt brokkoli vagy karfiolsalátához.
Kommentek