A földrengés és a cunami által megrongált fukusimai atomerőmű radioaktív hűtővize a tengerbe szivárog, és hétfőn a mentést végző dolgozók is a tengerbe eresztettek 11 ezer köbméter szennyezett vizet. Az erőmű közelében élő állatoknál előfordulhatnak mutációk, de ennek ellenére a szakemberek úgy látják, hogy hosszú távon nem fenyegeti jelentős veszély sem a tenger élővilágát, sem a tengeri élőlényeket fogyasztó emberek egészségét.
(Lásd bővebben az origo kedd esti cikkét: http://www.origo.hu/tudomany/20110405-nincs-veszelyben-a-tengeri-elovilag-a-fukusimai-reaktorbaleset-miatt.html)
Enni vagy nem enni…
Algával az atom ellen című írásunkban arról írtunk, hogy a makrobiotikának van egy jellemző táplálkozási ajánlása a káros radioaktív hatások kivédésére. Több olvasónk kérdezte, vajon biztonságos-e a Japánból származó élelmiszerek fogyasztása, mint például a miszó, az algák.
Együnk-e ilyeneket vagy se. Másrészről érdekes, hogy éppen ezek a táplálékok hatásuk révén erősítik az immunrendszert, tehát védenek a radioaktivitással szemben. A miszókrémben lévő tengeri só, a tengeri élőlények, az algák, főként a kombu és a nori alga jódtartalma serkenti az anyagcserefolyamatokat irányító pajzsmirigy működését, ezáltal egészségvédő szerepet töltenek be.
Gondolhatjuk, hogy a gyártó, forgalmazó cégek minden biztonsági intézkedést megtesznek, hogy a termékeik minősége ne szenvedjen kárt, és nem kerül forgalomba olyan alapanyag, amely sugárfertőzött volna. Mindamellett valamennyi érző és gondolkodó emberi lény megrendülve veszi tudomásul a világunkban történő katasztrófa méretű változásokat. Együtt érzünk a japán néppel, országukkal, közben tudva tudjuk, hogy egy Földünk van, s bolygónkon minden összefügg, lakói nem függetleníthetik egymástól magukat.
Szigorúan ellenőrzött szállítmányok
Megkérdeztem az egyik legnagyobb budapesti biobolt vezetőjét, mi a véleménye, fogyaszthatók-e a makrobiotikus termékek. Természetesen, a boltokban és a raktárokban lévő áru még a katasztrófa előtt került az országba és ezért garantált a kiváló minőség. A gyártó cégek bizonyára jelzik majd, ha a helyzet megváltozik.
A Diótörő a makrobiotikus termékek magyarországi legnagyobb forgalmazója. Kínálatában csak kiváló minőségű, szigorúan ellenőrzött biotermékek találhatók, köztük díjnyertes, hagyományos japán és más távolkeleti élelmiszerek. A Diótörő a nemzetközileg egyik legelismertebb, csúcsminőségű termékeket forgalmazó holland CLEARSPRING cég kizárólagos magyarországi képviselője.
A DIÓTÖRŐ mozgó árudája jelen van minden szombaton a budapesti Ökopiacon (XII. Kerületi Önkormányzat Művelődési Központ, Bp. XII., Csörsz utca 18.), valamint csomagküldést vállal az ország egész területén. (Bővebben lásd: www.diotoro.com )
Az édentől keletre…
Megkérdeztem Mina Dobicot is, a Kaliforniában élő makrobiotikus szakértőt. (Gyönyörű életem című könyvében, gyógyulástörténetét írja le, angolból fordította Bujna Balázs és Szepesi Dóra.) Mina elmondta, hogy az USA-ban úgy látják, minél hamarabb, minél több algát be kell szerezni, tehát a tudatosan táplálkozók ezt teszik, mert ez gyógyhatású élelmiszer.
Ő az Eden nevű céget említette, (www.edenfoods.com) amely garantálja a minőséget, tőlük lehet rendelni is. Úgy tudja, hogy a világ más, nem szennyezett tengereiből nyerik az algákat, például Új Zéland, Ausztrália mellől, Európában az Adriai tengerből, illetve Japán tiszta tengereiből. Mina már többször tartott tanfolyamokat Budapesten, keleti diagnosztika, házipatika, főzés témákban, jövő nyáron ismét készül hozzánk. Könyvét most adják ki Japánban, és készül egy újabb receptgyűjteménnyel.
Mi a garancia arra, hogy a szójatermékek génkezeletlen szójából készülnek? Ez a másik kérdés, amire a válasz: a „bio” minősítéssel ellátott termékek garantáltan génkezelés nélkül termesztett növényből készülnek, egyébként minden termékre köteles a gyártó ráírni, hogy milyen alapanyagból van, génkezelt-e vagy nem. Amennyiben nem írják rá, a bolt nem tud az alapanyagokért felelősséget vállalni.
Kommentek