Ismét készítettem tofut*, és most főtt rizzsel keverve fűszeres fasírt lett belőle a kínaikel főzelékhez. Melléktermékéből, az okarából, ami az áztatott, ledarált, kifőzött, és lecsöpögtetett szójabab, süteményt** fogok sütni hamarosan – de az most más tészta…
Hozzávalók: Egy öklömnyi tofu, egy csésze főtt barnarizs, 1 fej hagyma, kevés olaj, fűszerek: szójaszósz, lestyán, majoránna, őrölt kömény, pirospaprika, só – ízlés szerint. A fasírtok összeállításához egy kevés teljesőrlésű liszt. Ez lehet bármilyen liszt, búza-, köles-, rizs- vagy rozsliszt is.
Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, olajban aranybarnára pirítjuk. Belekeverjük a fűszereket, azokkal is egy kicsit sütjük, hogy az illóolajok kioldódjanak – a pirospaprikát legutoljára tesszük bele, nehogy odaégjen. Egy tálba belemorzsoljuk a tofut, összekeverjük a főtt rizzsel, majd ha kicsit már kihűlt, beletesszük a fűszeres pirított hagymát is. Szójaszósszal ízesítjük, egy csipet só sem árt még bele. Összedolgozzuk a masszát egy kevés liszttel, és állni hagyjuk egy fél órát. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a lapos kis adagokat, és előmelegített sütőben közepes lángon 20-30 percig sütjük.
Fogyaszthatjuk főzelékhez ebédre vagy nyers zöldségekkel uzsonnára.
*https://makronauta.blog.hu/2016/02/19/tofukeszites
** most ezt szeretném: https://makronauta.blog.hu/2012/03/07/okarafank
de vannak más lehetőségek is, például: https://makronauta.blog.hu/2015/05/08/koleses_okara_sutemeny
https://makronauta.blog.hu/2012/03/05/okara_morzsa
Fotó: Szepesi Dóra
Kommentek