Szívesen megkóstolom a különböző pékségek, sütödék termékeit, vannak jók is köztük, de azért az a véleményem, hogy amit otthon sütünk, annál nem lehet jobb. Már csak azért is, mert tudjuk, hogy mit tettünk bele. Az alapanyagokat kedvünk szerint variálhatjuk, kicserélhetjük, például a fehérlisztet felválthatjuk teljesőrlésű lisztre.
Az egyik kedvenc süteményem a zöldséggel töltött táska, vagyis a szamósza, ami az indiaiak étlapján egy kommersz fogás. Hogy a gyerekeknek kedvezzünk, ízlés szerint mazsolás, almás, mákos keverékkel is megtölthetjük, de a zöldséges is nagyon ízlik mindenkinek.
Teljesőrlésű búzalisztből készül, a cukoranyagcserét támogatja, egyenletesen adagolja az energiát. Tartalmazza a B1 vitamint, amit nevezhetünk az agy, az ideg és az izom vitaminjának is. Frissen sütve, de még 2-3 napig nagyon finom. Szóval süssünk uzsonnát, megéri!
Szamósza
Hozzávalók: A tésztához: 35 dkg teljesőrlésű búzaliszt, 5 dkg fehér liszt, 2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj, 2 dl víz, egy csipet só. Addig gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Kb. 20 darabra elegendő ez a tészta mennyiség.
A töltelékhez: 1 fej finomra vágott vöröshagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1-1 evőkanál garam masala vagy curry por és őrölt kömény, 1 kávéskanál őrölt koriander, só, frissen őrölt feketebors ízlés szerint. 45 dkg megtisztított, kockára vágott burgonya, 18 dkg zöldborsó, 2 db sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, egy kevés megtisztított, kockára vágott karalábé. A vöröshagymát az olajban aranybarnára sütjük, belekeverjük az ízesítőket, a fűszereket. Beletesszük a többi hozzávalót, egy kis vízzel gyengén forraljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak, s a folyadék elpárolog.
Amikor készen van a töltelék, a tésztából kis golyókat formálunk, kinyújtjuk kb. 10 cm átmérőjű kör formára, közepére teszünk a töltelékből, félbehajtjuk, a széleket lenyomkodjuk és cakkosra fonjuk. 20-30 percig sütjük 220 fokra előmelegített sütőben.
Kommentek