A megújuló növények erejéből táplálkozhatunk ismét. A stagnáló téli energiák beindulnak a növényekben és a szervezetünket ilyenkor időszerű feltölteni friss erőkkel. A kerti növényekben indulnak a hajtások, rügyek. Ha nincs kertünk, a piacon beszerezhetjük a tavasz zöldségeit, kiegészítve a télálló gyökeresekkel és egyre több nyers zöldféle kerül az étlapunkra. Bioboltokban és nagyobb élelmiszerüzletekben készen, csírákat is vásárolhatunk.
A legegyszerűbben csíráztatással juthatunk vitamindús, ásványi anyagokkal teli zöldségekhez. Többször írtunk már erről, hogy az otthon, csivitálban csíráztatott növénykék termesztése garantáltan vegyszermentes, és bármikor hozzájuthatunk a teljesen friss növényhez. Ezeket levesekre, szendvicsekre, salátákba és gabonaételekre tehetjük nyersen, kiegészítésképpen.
Ajánlatok a teljesség igénye nélkül
A zsázsacsíra kissé csípős, retekízű, serkenti az emésztést, szendvicsre remek kiegészítő. A napraforgócsíra a napraforgómag olajos ízét idézi, de benne van a harsogó zöld levelek aromája is, salátába reszelt répával, arame algával, néhány csöpp citromlével, szójaszósszal a teljesség érzését adja. A búzacsíra kissé édeskés, akár magában is csemegézhetünk belőle, vagy megdarálva például palacsinta tésztában megsütve fogyaszthatjuk.
Kommentek