Magunk készítjük, nem tartalmaznak tartósítószert. Ízelítőül téli italokat választottam:
Petrezselyemgyökér-lé
A megtisztított, ledarált gyökérhez annyi vizet töltünk, hogy jól ellepje. 1 literhez 1 citrom levét adjuk. Turmixgéppel vagy habverővel alaposan eldolgozzuk. A keveréket egy napra széles szájú üvegbe tesszük. Ezután a masszát gézvászonba öntjük, és hagyjuk lecsurogni. Az így nyert levet üvegekbe töltjük, fél napig állni hagyjuk, majd ledugaszoljuk. Hűvös helyen tároljuk. Folyamatosan, naponta fogyasszunk belőle, fogyjon el hamar.
Céklalé
1-2 kg céklát meghámozunk, reszelőn apróra reszeljük, majd néhány óráig pihenni hagyjuk, végül gézvászonon a levét kipréseljük. Citrommal vagy mézzel ízesíthetjük.
Savanyúkáposzta-lé zellerrel
1 dl savanyú káposztalevet és 0,5 dl zellerlevet összekeverünk. Adunk hozzá 0,5 dl paradicsomlevet is, valamint kevés cukrot (vagy mézet) és 0,2 g törött köménymagot. Petrezselyemlével ízesíthetjük.
(Megjegyzésem: ez utóbbi egy kicsit bonyolultnak tűnik, mindenesetre a savanyú káposzta levét nem árt hígítani fele-fele arányban vízzel, mert nagyon intenzív. Elősegíti a bélműködést!)
* A receptek dr. Katona Edit A természetes italokról című biofüzetéből valók (30. Biofüzet, 1989.)
Valóságos kincsekre találtam a könyvespolcomon, a 80-as évek végén jelentek meg a Biofüzetek a Mezőgazdasági Kiadó planétás Gmk gondozásában. Akkoriban indult nálunk újra a reformétkezés és biokertészkedés, sokat lehetett tanulni ezekből a kiadványokból. A következőkben idézni szeretnék belőlük.
Kommentek